Hopp til innhold

Unge har mer ubeskytta sex enn før

Mer enn en trededel av de unge i Egypt tror en dusj etter samleie forhindrer graviditet. En ny global undersøkelse viser at ungdom har mindre peiling på sex og prevensjon nå enn tidligere.

Sex (Illustrasjon)

Mange unge mangler elementær kunnskap om sex og seksuell helse, viser en ny undersøkelse.

Foto: lev dolgachov

I forbindelse med verdensdagen for prevensjon 26.09., har 11 internasjonale, frivillige organisasjoner spurt 6000 unge personer fra 26 land om deres holdninger til sex og prevensjon.

Resultatet viser at unge stadig oftere har usikker sex, og at altfor mange unge mangler kunnskap om seksuell helse.

Stor økning

I løpet av de siste tre åra har antallet unge personer som har usikker sex økt med 111 prosent i Frankrike, 39 prosent i USA og 19 prosent i Storbritannia.

Mer enn en tredel av respondentene i Egypt tror at å ta seg et bad eller en dusj etter samleie forhindrer graviditet, og mer enn en fjerdedel i Thailand og India tror samleie under menstruasjon er en effektiv form for prevensjon.

Kondom

Ungdommer i Frankrike har kondomet ligge i skuffen oftere enn før.

Foto: Stanislav Popov

Dette resultatet, kombinert med antallet uønskede svangerskap blant unge, har fått helseorganisasjonene til å bekymre seg for at de unge får for dårlig sex-undervisning på skolen.

– Får feil eller ingen informasjon

I undersøkelsen svarer kun halvparten av de spurte at de har fått seksualundervisng på skolen.

– De unge forteller oss at de ikke får nok eller at de får feil informasjon om sex og seksualitet, sier Jennifer Woodside, som er er talsperson for organisasjonen International Planned Parenthood Federation til Reuters.

– De tør ikke å spørre om prevensjon eller å be partneren sin om å bruke det for å forhindre kjønnsykdommer eller uønsket graviditet, utdyper Woodside.

– Ikke representativ for Norge

Barne- og ungdomspsykiater Mette Hvalstad ved Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet, SUSS, mener undersøkelsen ikke er like representativ for ungdom i Norge.

– De ungdommene som vi er i kontakt med har et veldig positiv forhold til prevensjon. De er veldig ansvarsfulle og interessert i hvordan de kan sikre seg, forteller Hvalstad til NRK.no.

Legen mener det er store nasjonale forskjeller når det gjelder tilgang på seksualundervisning på skolen, og at Nord-Europa ikke kommer så galt ut.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Trekant sesong 2 (Foto: Kim Erlandsen)

NRK skal i gang med en ny sesong av serien Trekant, som skal lære unge om sex.

Foto: Nyhetsspiller

– Det er jo mye varierende kvalitet på de ulike skolene her også, men mitt inntrykk er at det har skjedd en positiv utvikling de siste 10-20 åra, sier Hvalstad.

– Ungdommene vi er i kontakt med, klager mindre på seksualundervisninga på skolen nå enn før.

Et spørsmål om penger

Hun mener andelen unge som har usikker sex eller blir tidlig foreldre også kan ha en økonomisk forklaring.

– For ungdom kan bruk av prevensjon være et spørsmål om penger, sier Hvalstad.

Hun viser til at i Norge deler Helsedirektoratet ut gratis kondomer og at p-piller til ungdom er gratis tilgjengelig, noe som ikke er like vanlig i alle land.

– Det har vi sett effekten av i Norge, sier hun.

– I økonomiske nedgangstider så ser vi også ofte at det er en økning i antallet unge mødre. Det er vanskelig å få jobb eller komme inn på videre skole, og da kan det å få barn tidlig være et alternativ, sier legen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)