NRK Meny
Normal

Under andres kontroll

Hun kan være sjarmerende og varm, intelligent og morsom. Og psykopaten kan være en mor eller en far. Blir situasjonen vanskelig, kan det være lurt å søke kyndig hjelp.

Inger Wesche
Foto: Aschehoug / Studio Vest AS

Hun vokste opp med en mor som oppførte seg annerledes enn mødre flest.

Inger Wesche omtaler henne som en hverdagspsykopat. Hun var verken kriminell eller voldelig. Hun kunne faktisk være riktig hyggelig. Derfor trodde Inger at det mor sa, var sant.

Men med sine brutale teknikker utøvde hun det Inger kaller psykisk vold mot sin datter. Det har tatt henne nesten hele livet å komme ut av morens grep.

Inger Wesche er en av forfatterne av boka ”Ut av psykopatens grep”. Hennes råd til den som kjenner seg igjen i denne historien, er å oppsøke mennesker med de samme erfaringene. Dette er en krig, sier Inger. Man må ha allierte.

Inger Wesche er jurist og har utdannelse i sjelesorg. Hun startet og drev Det Gule Huset i Oslo (1993-1999), et støtte- og hjelpetilbud for mennesker i vanskelige relasjoner. I årene etterpå har hun fortsatt sin rådgivningsaktivitet, om enn i mindre skala.

Hør: Hør om psykopatens klør

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.