NRK Meny
Normal

Umulig å få nettverk

Det er nesten umulig å få nettverk for en innvandrer, sier nederlender som kom til Norge. Først etter fire år fikk hun kontakt med naboene.

Mellom to kulturer
Foto: Gyldendal

Det er stor forskjell på nordmenn og spanjoler. Det har jeg selv erfart, sier flyvertinnen Judith Lian-Sommer. Hun jobber i flyselskapet KLM, er fra Nederland, men har vært gift og bosatt i Norge i mange år.

Hun er ikke imponert over den mottakelse hun har fått av nordmenn flest. Nederlenderen mener nordmenn ikke er så imøtekommende som hun gjerne skulle ønske.

Forskjellen mellom nordmenn og andre er stor. F. eks. så hilser og snakker spanjolene tidlig på morgenen. De er blide og imøtekommende på et tidspunkt der de fleste nordmenn er sure og gretne. Hun og kollegene hennes lurer på hvorfor de norske bare ser i bakken og knapt sier ”hei” når de kommer om bord, slik passasjerer fra andre land gjør.

Hvorfor opplever så mange innvandrere at de blir stående på ”utsiden” når de kommer til landet vårt? Judith Lian-Sommer sier det ikke bare er snakk om innvandrere fra Afrika eller Asia, men folk fra Vesten som har slått seg ned hos oss. Hva er det med nordmenn? spør de alle.

Uansett hva jeg gjør, så kommer jeg ikke ”inn”. Vi flyttet til Norge. Her fant vi et fint lite rekkehus i en blindgate. Da vi kom med flyttelasset, og jeg ville bli kjent med naboene mine, banket jeg på. Nabodama åpnet døren på gløtt og så på meg med store øyne. Hun stakk ut hånda, men stengte snart døra igjen. Slik var det i hele rekka bortover.

Akkurat det hadde jeg slett ikke ventet meg, sier Judith Lian-Sommer. Jeg trodde nok at de hadde åpnet døra helt og kanskje snakket litt med meg og ville bli kjent med meg og kanskje budt på en kopp kaffe.

Jeg lærte meg norsk og forberedte meg med å lære norske skikker, men jeg ante ikke hva som ventet med. Jeg trodde kanskje at barna ville bli kjent med hverandre. Hvis noen barn hadde vært hos oss for å leke, og foreldrene kom for å hente barna, - heller ikke da ville foreldrene ha noen kontakt. Heller ikke ved bursdager var det mulig å få kontakt med foreldrene.

Det tok meg rundt fire å få kontakt med norske voksne, og det er litt dumt at det skal ta så lang tid, sier Judith Lian-Sommer.

Bok om problemet

Nå er det kommet en bok som tar for seg problemene med kulturkollisjonene med tittelen "Mellom to kulturer" - redigert av Frønes, Ivar Fangen, Katrine Alghasi, Sharam.

Mellom to kulturer
Foto: Gyldendal

I denne boken forteller tolv innvandrere om hvordan det oppleves å komme fra et annet land og en annen kultur for å bosette seg i Norge,

Omtale fra forlaget: Hvordan oppleves det å komme fra et annet land og en annen kultur for å bosette seg i Norge? Er det annerledes å oppfattes som fremmed i Norge enn i andre land? Hva skal til for å bli en naturlig del av det norske samfunn?

I denne boken forteller tolv innvandrere om sine bestrebelser på å forstå kodene og å komme inn i det norske samfunnet. Variasjonene er store – fra dem som er blitt møtt med respekt og anerkjennelse, til dem som er så lei av ikke å bli regnet med at de rett og slett er i tvil om de vil bli i landet.

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.