Hopp til innhold

Ulovlig mye nikkel i 1 av 5 mobiler

En fersk dansk undersøkelse viser at en rekke mobiltelefoner inneholder ulovlig høye nivåer av det allergifremkallende stoffet nikkel. Telefonene selges også i Norge.

Samsung i900, HTC Legend og Samsung i9000 galaxy s

Samsung i900, HTC Legend og Samsung i9000 Galaxy S er blant mobilene som inneholder for mye nikkel i følge den danske undersøkelsen.

Foto: Umairanwer/Espen Irwing Swang, Mobilen.no/Grobert/Creative Commons BY-SA

Undersøkelsen ble foretatt av det danske kunnskapssentert for allergi, og publisert i det vitenskaplige tidsskiftet Contact Dermatitis.

Undersøkelsen omfattet 50 telefoner i det danske markedet. Resultatet viste at ni av dem inneholdt høyere nikkelnivåer enn det loven tillater.

Blant disse selger både «Samsung Galaxy s i9000» og «HTC Legend» godt i Norge.

HTC har en garanti om at ingen av deres produkter inneholder nikkel. HTC Nikkelgaranti

EUs nikkeldirektiv revidert i 2009

Det danske rådet for forbrukerkjemi konkluderer med at lovendringen i 2009 ikke har hatt noen betydning for nikkelnivået i enkelte mobiltelefoner.

Andelen telefoner med for høye nivåer er det samme i dag som i 2008. Nikkeldirektivet gjelder også i Norge.

Flere nikkeltelefoner selges i Norge

Det er flere norske forhandlere som selger telefoner fra den danske undersøkelsen, blant annet Chess og Netcom som selger «Samsung Galaxy s i9000».

Kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus, sier til NRK.no at de vil be sine leverandører om en redegjørelse for nikkelnivåene i Netcoms varesortiment.

Sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet (klif) Line Telje Høydal forteller at det er ansvarlig importør i Norge som står ansvarlig for at produktene er lovlig å omsette.

Klima- og forureningsdirektoratet kan kreve at telefoner som inneholder ulovlige nivåer av nikkel trekkes fra markedet.

Økning i nikkelallergi

Grethe Amdal

Grete Amdal i Astma- og allergiforbundet er skuffet over resultatene av den danske undersøkelsen.

Foto: NAAF

Grete Amdal i Astma - og allergiforbundet (NAAF) forteller at 10 prosent av Norges befolkning har nikkelallergi og at tallet er økende.

• Nikkelallergi arter seg som et kontakteksem. Det vil si at man reagerer på nikkelholdige gjenstander som kommer i berøring med huden med utslett og kløe. Har man blitt allergisk mot nikkel, blir man ikke kvitt det igjen.

• Nikkel finnes i mye av det vi omgir oss med til daglig. Metallknapper i bukser, beltespenner, glidelåser, uekte smykker, vannkraner, strikkepinner, brilleinnfatninger, mynter, kjøkkenredskaper – og mobiltelefoner.

Les også: Mobilen kan gi allergi

- Når Astma og allergiforbundet siden høsten 2008 har lobbet hardt for å få innført et lovverk som skal ivareta folks helse, er det jo ikke akkurat slike resultater man håper på, sier Grete Amdal om den danske undersøkelsen.

Klima- og forurensingsdirektoratet er overrasket

Line Telje Høydal, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet

Line Telje Høydal, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektorat oppfordrer forbrukerne til å stille krav om produktinformasjon.

Foto: Katarina Theis- Haugan / NRK

Line Telje Høydal i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) synes funnene i den danske undersøkelsen er overraskende.

Direktoratet har ikke selv tatt stikkprøver av mobilmarkedet i Norge etter at nikkelbestemmelsen ble innført i 2009.

– Vår kontroll med mobilmarkedet består av direktekontakt med ansvarlige importører i Norge. Det er mitt inntrykk at nikkelbestemmelsen er godt kjent blant mobilimportørene, sier Telje Høydal.

- Klif har kontrollert nikkel i mange produktgrupper, men ikke telefoner. Men ettersom det skandinaviske markedet er ensartet er det derfor naturlig å anta det finnes ulovlige telefoner også på det norske markedet, sier Telje Høydal

Klif har imidlertid ikke mottatt forbrukerhenvendelser vedrørende nikkelallergier som følge av mobilbruk.

Les også: Nå blir disse forbudt

Forbrukeren kan kreve svar

Etter produktkontrolloven har selgeren plikt til å svare kunden på om et produkt inneholder stoffer som kan være skadelig for helse eller miljø.

– Selv en julehjelp er pliktig til å svare på kundens spørsmål. Dersom vedkommende ikke kan svare, skal de gå videre i systemet slik at kunden får et svar, sier Telje Høydal.

Se også: NRK nett-TV om nikkel i mobil

Ta en nikkeltest selv

Hudlegekontoret.no skriver på sine nettsider at man selv kan teste om et produkt inneholder nikkel.

På apoteket kjøpes flasker med følgende innehold (frittstående apotek klarer det bedre enn kjeder):


1. Dimetylglyoxim 0,1 gSpir. denat. ad 10 ml
2. Sol. ammoniae 5 mol/l 10 ml (= 8,9 %). Du kan kjøpe vanlig salmiakk i butikken.

Videre behøves ørepinner (q-tips).

Bruksanvisning
En ørepinne dyppes i oppløsningen med Dimetylglyoxim og man fukter deretter metallet man vil undersøke.


En ørepinne fuktes med ammoniakk (8,9%) og gnis så godt mot samme sted på metallet. Får man så rosafarge på bomullen er det bevis på at det finnes nikkel. Test gjerne først med et kronestykke.

Jente med mobiltelefon

Mobiltelefoner som inneholder nikkel kan gi allergiske reaksjoner.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)