Det viser en test FBI har fått utført i samarbeid med mikrobiologer i Oslo.
Testen ble utført i dagligvarebutikker i Oslo.
Åtte av de 23 butikkene som ble ble stikkprøvetestet selger fersk fisk som ikke passerer Mattilsynets lovlighetsgrenser.
Totalt 17 butikker hadde for høyt bakterienivå på fisken som ble testet.
Når vi tar med at det kun ble tatt stikkprøver i butikkene, kan det være dårlig fisk også i de seks butikkene hvor dette ikke ble påvist.
– Farlig for gravide
– Denne fisken kan inneholde store mengder listeria og bør ikke spises av gravide, hevder professor i matsikkerhet ved veterinærhøyskolen Per Einar Granum. Det kan føre til abort eller hjerneskader på barnet.
Granum er ikke overrasket over resultatet.
– Vi har visst at det selges mye dårlig fisk, men nå er det også påvist mikrobiologisk, slår han fast.
Det er imidlertid vanskelig for kundene å se, og ikke minst lukte, om en fisk er dårlig eller ikke der den ligger i fiskediskene. Dermed ligger ansvaret først og fremst hos dagligvarebutikkene.
Granum understreker at et høyt bakterieinnhold ikke er det samme som at fisken er helseskadelig å spise.
Normalt blir fisken varmebehandlet enten ved koking eller steking, men når fisken spises rå, som ved sushi, kan det være et problem.
God fisk til utlandet
Noe av årsaken til den dårlige kvaliteten på fisken skyldes måten den oppbevares på i butikkene.
Den største kvalitetsforringelsen skjer imidlertid i leddene fra fisken blir fisket til den kommer inn til butikkene. Kjølekjeden må ikke brytes og det må ikke gå for lang tid før den kommer fram til kundene.
– Butikkene bør bli mye flinkere til å forlange god kvalitet på de varene de får inn i butikkene, sier Granum.
Han mener forbrukerne også stille høyere krav og levere tilbake fisk de ikke er fornøyd med.
Det norske Mattilsynet følger de samme standardene som EU-landene har på bakterienivået. Likevel stiller butikkene og forbrukerne i utlandet helt andre krav til kvalitet på den fisken som selges der.
Dermed er det grunn til å tro at den beste norske fisken eksporteres til utlandet, og inntil dagligvarekjedene skjerper kravene til den fisken de tar inn, må norske forbrukere nøye seg med fisk av mer tvilsom karakter.