___________________________________________________________

Trenger du hjelp til å klage? Her finner du Forbrukerrådets klageveileder
___________________________________________________________
Av Frank Sivertsen.
– Praksisen er uklar. Nå må folk i bransjen sette seg ned sammen med myndighetene for å få en avklaring, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Elkjøp.

Kan man snakke i mobiltelefonen selv om det er snø ute? Bransjen er uenig.
– Myndighetene og mobilprodusentene må snarest bli enige om hvordan kunden skal forholde seg til Forbrukerkjøpsloven. I dag er det alt for uklart hva som er brukerfeil og hva som er produsentfeil, sier informasjonssjef Trond Bentestuen i Expert.
Lovendring
Stortingets saksordfører, Knut Storberget (Ap), for forbrukerkjøpsloven, mener også at loven ikke fungerer etter intensjonen:

Knut Storberget vil styrke forbrukernes vern i saken.
– Vi vil helt klart kreve en lovendring for å styrke forbrukerens vern. Kanskje bør man raskere få ny mobiltelefon hvis det er noe galt ved den man har kjøpt, et alternativ er også at selger og produsent skal være ansvarlig lenger enn det første halve året. Og vi må vurdere å etablere uavhengige mobiltelefonverksteder, verksteder som i dag er i for stor grad i lomma på bransjen, sier Storberget.
Både Elkjøp, Expert og de andre butikkene er nemlig avhengig av å sende mobiltelefonene

Flere hundre tusen mobiltelefoner blir sendt på verksted hvert år.
på verksted for å finne ut hva som er feil. Og feil er det ofte. Man antar at det bare i år selges 1,5 millioner mobiltelefoner. Expert får mellom 15 og 30 prosent av telefonene i retur, Elkjøp får 15 prosent tilbake med feil. Altså blir flere hundre tusen mobiltelefoner sendt på verksted hvert år.
Reklamasjonstid
Forbrukerinspektørene stilte en rekke spørsmål vedrørende mobiltelefon til de største butikkjedene. På spørsmål om hvor lang reklamasjonstiden er, svarte de:
Elkjøp: Foreløpig praktiserer vi 5 år. Men vi er av den oppfatning at telefonene som lages i dag ikke er ment å skulle vare i vesentlig lenger enn 2 år.
Telehuset: Vi anser reklamasjonstiden for 2 år.
Telekiosken: Den er i utgangspunktet 5 år, men ut fra hvor dyrt produktet er kan også 2 år diskuteres.
Elektro- og elektronikkbransjen , som organiserer alle aktører innen bransjen, svarer slik på spørsmålet:
Produkter med en forventet holdbarhet vesentlig utover 2 år vil ha en reklamasjonstid på 5 år... Etter vår vurdering er mobiltelefon ikke et slikt produkt som faller inn under denne reklamasjonstiden.
Ikke ute under tak

Lettere blir det ikke å være mobiltelefonbruker når kjedene svarer slik på om en mobiltelefon kan brukes utendørs under tak - når det regner:
Expert: ”Ja, men forutsatt at telefonen ikke blir eksponert for fukt”.
Telekiosken: ”Svaret må bli nei hvis man skal ta alle forholdsregler”
Telehuset: ”Telefonen kan ikke utsettes for direkte fuktighet”.
Expert: ”Nei. Dette anbefaler vi ikke grunnet fare for fuktskade”.
Elektro- og elektronikkbransjen: ”Under forutsetning at apparatet ikke kommer i kontakt med vann, kan det brukes når det regner”.
Forbrukerrådet: ”Hvis det ikke kommer vann direkte på mobiltelefonen, bør den tåle dette”.
Mange klager
Forbrukerrådet har hittil i år mottatt 5344 henvendelser angående mobiltelefon. Mange av disse henvendelsene er klagesaker fra fortvilte forbrukere. Førsteamanuensis Roald Martinussen ved Høgskolen i Stavanger, som er ekspert på forbrukerkjøp, sier:
– To paragrafer i Forbrukerkjøpsloven slår hverandre ihjel. Produsent/butikk kan si at vi leverte et produkt i alminnelig god stand, problemet må ha oppstått i ettertid. Vi har derfor ikke gjort feil. Mens forbrukeren må argumentere med at produktet må tåle vanlig bruk, jeg har ikke gjort feil, sier Martinussen.