Foto: Ronald Hole
Nye tall fra Sosial- og helsedirektoratet viser at 30 prosent av pleierne på norske sykehjem og i hjemmesykepleien er såkalt ufaglærte. Det vil si at de ikke har helse- og sosialfaglig utdanning.
Astrid Nøklebye Heiberg er leder i Statens Seniorråd som taler de eldres sak overfor myndighetene. Hun misliker at andelen ufaglærte er så høy.

Stell av gamle syke er både krevende og ansvarsfullt.
–Dette er bekymringsfullt. Det betyr at det er en del pasienter, for eksempel de som kommer rett fra sykehuset, som man ikke klarer å følge opp skikkelig. Gamle mennesker feiler ofte ganske mange ting, og da skal du ha et godt faglig skjønn for å oppfatte hva dette handler om.
Heiberg oppfordrer myndighetene til å ta dette alvorlig, også med tanke på den varslede eldrebølgen som kommer om en 15 års tid.
— Dette blir mye verre hvis det ikke skjer en forandring nå. Vi har ca. ti år på oss før det store kullet av de som er født rett etter krigen kommer i sykehjemsalderen, sier hun.

Astrid Nøklebye Heiberg i Statens Seniorråd er bekymret for den høye andelen ufaglærte.
Øker flere steder
Andelen ufaglærte i eldreomsorgen øker nå i Oslo og Akershus samt i flere kommuner landet rundt. I hovedstaden har andelen uten utdanning økt fra 10 prosent i 1995 til 30 prosent i dag, ifølge tall fra Sosial- og helsedirektoratet.
- Vi synes det er uheldig at så mange er uten utdanning i helse- og sosialfag. En faglært vet mer om sykdommer og medisiner, om rutiner for hvordan man skal pleie og stelle gamle mennesker. Faglærte forstår bedre samspillet mellom sykdom og aldring, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Sosial- og helsedirektoratet.
– Dette handler også om menneskeverd. De som får behandling av faglærte opplever i større grad at de blir respektert som enkeltmennesker, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Sosial- og helsedirektoratet.
Satser på ungdom

Direktør Bjørn Guldvog i Sosial- og helsedirektoratet innrømmer at det tar tid å gjøre noe med situasjonen.
De siste årene har myndighetene prøvd å få flere unge til å velge helse- og sosialfag, og de har gitt pleieassistenter utdanning. Målet er at bare én av 10 skal være ufaglært innen 2006. Den planen er det vanskelig å nå, innrømmer Guldvog.
- Det blir veldig krevende, og jeg tror ikke vi kommer til å nå målet i planperioden. Derfor blir dette et arbeid som må forsterkes i årene som kommer, sier han.
Og utfordringene vil ikke bli mindre. Antall gamle mennesker vil øke kraftig om en 15 års tid, ifølge beregninger som Statistisk Sentralbyrå har gjort. Deres prognoser viser at det i år 2050 vil være nesten tre ganger så mange mennesker over 80 år som i dag.