Tyrkia på reisetoppen

Tyrkia blir sommerens store utenlandske reisemål. Charterselskapene har rekordsalg etter sprengkulda. Interessen øker også for Thailand, Mexico og New York.

Ferie i Tyrkia

Nå kjøper nordmenn ferieturer til Tyrkia som aldri før.

Foto: ScanStock

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er lenge siden reisebransjen har sett bedre tider enn akkurat nå. Fram mot sommerens fellesferie kommer Kari og Ola Nordmann til å kjøpe pakkereiser for nesten én milliard kroner.

Streng vinterkulde og en avblåst finanskrise er viktige årsaker til den store reiseinteressen.

Passerer Hellas og Spania

- Tyrkia blir sommerens store reisemål, fastslår adm. dir. Christian Fr. Grønli i Ving Norge. Den siste måneden har selskapet hans solgt 15 prosent flere Tyrkia-billetter enn i samme periode i fjor.

Ifølge Grønli er det allerede nå klart at Tyrkia blir et enda mer populært ferieland enn Spania i sommer.

Men også Kanariøyene kan notere seg for en pen økning i antall charterturister fra Ving.

- Sommersalget til Gran Canaria og Tenerife økte med 85 prosent den siste måneden. Interessen er også stigende for Kreta og Kypros, mens Mallorca ligger på samme nivå som i fjor sommer, sier Grønli til NRK.no.

- Den største veksten av alle våre reisemål har den greske øya Kos. Dit økte Vings sommersalg den siste måneden med hele 170 prosent sammenliknet med tilsvarende periode året før.

- Likevel er det altså Tyrkia som er bestselgeren på grunn av de store volumene dit, forteller Grønli.

LES OGSÅ:

Mange vil til Mexico

Mexico

Oversjøiske chartermål blir stadig mer populært. Denne stranda ligger i Mexico.

Foto: Alex Garaev / ScanStock

Grønli har flere teorier om hvorfor interessen for Tyrkia er i ferd med å ta av for alvor.

- Avstanden fra Norge er ikke alt for stor, og prisnivået jevnt over ganske behagelig. Dessuten er kvaliteten på bostedene i de tyrkiske ferieområdene blitt mye bedre de siste årene.

- Maten er også noe som frister mange. Tyrkia blir kort sagt en ferievinner til sommeren, fastslår Christian Fr. Grønli.

Også StarTour selger nå Tyrkia-ferie i bøtter og spann.

- Hellas er fortsatt det mest populære sommerreisemålet hos oss. Men mye tyder på at Tyrkia snart går forbi, forteller informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett.

Men også mer fjerntliggende reisemål er i skuddet akkurat nå, med Egypt som det mest populære. Og denne sesongen lanserte StarTour charterreiser til Mexico.

- Hele vinteren var fulltegnet allerede ved første avgang 29. november. Vi har nå bestemt oss for å doble kapasiteten til Mexico neste vinter, forteller Larsen-Vonstett.

I går var dagssalget av sommerbilletter det beste på tre år hos StarTour.

- I forrige uke økte vi sommersalget med 18 prosent og salget av vinterreiser med hele 53 prosent, sammenliknet med tilsvarende uke året før. Totalt har vintersalget denne sesongen gått opp med 11 prosent.

- Det er liten tvil om at den strenge kulda gjør at flere vil til varmen og at de bestiller tidligere enn før, sier Larsen-Vonstett.

Star-Tour regner med å selge 40.000 reiser den kommende måneden. Hellas, Tyrkia, Kypros og Spania er selskapets bestselgere for sommerferien, mens Kanariøyene (Gran Canaria) holder stand som vinterfavoritt nummer én.

LES OGSÅ:

Grand Palace i Bangkok.

Drømmen om Bangkok frister stadig flere av oss. Her fra Grand Palace.

Foto: Arvind Balaraman / ScanStock

Bangkok og New York

Når det gjelder rutefly, var Thailand og Spania de to landene flest nordmenn søkte billettinformasjon om på nettet i fjor.

Ifølge reisesøkemotoren Travelmarket.no troner Bangkok helt øverst på lista over de mest søkte destinasjonene, med London som en god nummer to.

Men størst økning var det i søkene etter turer til New York. Travelmarket regner med at metropolen blir et meget populært feriemål for nordmenn i år, ettersom mange reisende på slutten av året søkte etter billetter til 2011.

- Med den nye SAS-ruten direkte fra Gardermoen til New York vil amerikanske reisemål ligge høyt i søkene de neste månedene, tror daglig leder Svein Erik Søgård. Han regner med at Spania og Thailand vil holde posisjonen som de mest søkte reisemålene.

Også Antalya i Tyrkia og Riga i Latvia klatrer oppover på lista over nordmenns mest søkte destinasjoner med rutefly.

Dette var de mest søkte reisemålene hos Travelmarket i hele fjor:

 1. Bangkok
 2. London
 3. New York
 4. Oslo
 5. København
 6. Antalya
 7. Las Palmas, Gran Canaria
 8. Alicante
 9. Phuket
 10. Barcelona
 11. Amsterdam
 12. Manila
 13. Bergen
 14. Málaga
 15. Trondheim
 16. Riga
 17. Paris
 18. Nice
 19. Los Angeles
 20. Santiago
 21. Miami
 22. Istanbul
 23. Athen
 24. Roma
 25. Ho Chi Minh-byen
 26. Dubai
 27. Cebu
 28. Billund
 29. Stockholm
 30. Manchester

LES OGSÅ:

Værfast i Europa? Her er dine rettigheter. | Verdens beste hoteller

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)