NRK Meny
Normal

Tynn som baby, fet som voksen

Undervekt tidlig i livet kan merkelig nok øke risikoen for overvekt i voksen alder, viser dansk forskning.

Baby
Foto: Colourbox

Man skulle kanskje tro at lav vekt som barn skulle være en pekepinn på at man ble slank som voksen. Men nå viser ny forskning en overraskende sammenheng:

Barn med lav fødselsvekt som også får for lite næring gjennom morsmelken og for lite søvn, har overhengende risiko for overvekt senere i livet, skriver DR.dk .

Det danske Institut for human ernæring har undersøkt tvillinger, som gjerne har lav fødselsvekt, og konkluderer med at det ikke bare er manglende mosjon og usunn mat som har betydning for fedme.

Lav fødselsvekt øker sykdomsrisiko

Annen forskning på barn med lav fødselsvekt viser at denne gruppen også har en økt risiko for diabetes 2, hjerte- og karsykdommer og kreft.

I normale svangerskap er det vist at blodgjennomstrømningen i barnets lever har stor betydning for veksten. Barnets fødselsvekt blir også påvirket av mors kosthold, livsførsel og kroppsbygning.

Kvinner som er født små og lette, har større risiko for svangerskapsforgiftning når de selv blir gravide.

Det finnes i dag liten mulighet for å påvirke barnets vekst og vekt medisinsk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.