Tynn som baby, fet som voksen

Undervekt tidlig i livet kan merkelig nok øke risikoen for overvekt i voksen alder, viser dansk forskning.

Baby
Foto: Colourbox

Man skulle kanskje tro at lav vekt som barn skulle være en pekepinn på at man ble slank som voksen. Men nå viser ny forskning en overraskende sammenheng:

Barn med lav fødselsvekt som også får for lite næring gjennom morsmelken og for lite søvn, har overhengende risiko for overvekt senere i livet, skriver DR.dk .

Det danske Institut for human ernæring har undersøkt tvillinger, som gjerne har lav fødselsvekt, og konkluderer med at det ikke bare er manglende mosjon og usunn mat som har betydning for fedme.

Lav fødselsvekt øker sykdomsrisiko

Annen forskning på barn med lav fødselsvekt viser at denne gruppen også har en økt risiko for diabetes 2, hjerte- og karsykdommer og kreft.

I normale svangerskap er det vist at blodgjennomstrømningen i barnets lever har stor betydning for veksten. Barnets fødselsvekt blir også påvirket av mors kosthold, livsførsel og kroppsbygning.

Kvinner som er født små og lette, har større risiko for svangerskapsforgiftning når de selv blir gravide.

Det finnes i dag liten mulighet for å påvirke barnets vekst og vekt medisinsk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)