Hopp til innhold

Test av den mest populære tv-størrelsen

Ny tv til jul? Her er en test av seks fete og velutstyrte tv-er som så vidt får plass under juletreet, uten å tømme lommeboka helt.

Philips 47PFL6007T/12

46- og 47-tommerne er den mest populære tv-størrelsen fordi den byr på et passe stort bilde i de fleste stuer, uten å ta for stor plass eller bli for dominerende.

Foto: Philips

Tro det eller ei: Det er ikke lenger nødvendig å kjøpe «de luxe-utgaven» for å få tilgang til alt det siste av tv-finesser.

Tv-ene i mellomprissjiktet har nå fått både finesser og bildekvalitet som tidligere var forbeholdt de aller dyreste toppmodellene.

Grunnen er ganske enkel: For å skape et bredt nok nedslagsfelt for 3D-filmer og smart-tjenester, har produsentene sett seg nødt til å tilby disse finessene ikke bare på sine toppmodeller, men også nedover i sortimentet.

Det er utvilsomt gode nyheter for de av oss som ikke ønsker å blåse hele husholdningsbudsjettet for å henge en tv på veggen.

Perfekt kompromiss

I år har vi sett at de store 50- og 55-tommerne har dalt i pris, hvilket også setter press på de mindre tv-ene.

46/47-tommerne er den mest populære størrelsen fordi den byr på et passe stort bilde i de fleste stuer, uten å ta for stor plass eller bli for dominerende.

De byr på vesentlig større bildeareal en 40/42-tommerne, samtidig som de er et godt stykke unna plassbehovet til en 50-tommer.

SE OGSÅ DISSE TESTENE:

Testen

Her er et knippe 46- og 47-tommere i prisklassen 9-12.000 kroner fra de mest kjente leverandørene. Alle tv-ene er godt utstyrt med den siste teknologien som 3D og Smart-funksjoner, samt trådløst Internett som forenkler tilkoblingen.

Samtlige tv-er er også LCD-baserte skjermer med kantmontert LED-belysning, som er den mest utbredte teknologien i dag.

Det er lagt vekt på å teste tv-ene slik de normalt vil bli brukt med variert tv-innhold (tv, dvd/Blu-ray) og i ulike lysforhold. Målet har vært å kåre den beste tv-en i prisklassen, så vel som den som gir mest per krone.

Finnes også i større utgave

Flere av testdeltakerne kan også kjøpes i større 55-tommers utgaver så vel som mindre 40/42-tommers versjoner, ofte med liten prisforskjell.

Dermed er det ikke noe i veien for å lete frem testvinneren i en størrelse som passer bedre til akkurat din stue.

BEST I TEST: Sony KDL-46HX753

Terningkast 6 FBI
Sony KDL-46HX753

Best der det gjelder: Sony KDL-46HX753

Foto: Produsenten

Hvis du er blant dem som setter bildekvaliteten i høysetet, er Sony-skjermen det soleklare valget blant testens seks deltakere.

Sony har en lang tradisjon for å lage gode budsjett tv-er. 753-serien er en noe enklere utgave av den populære 853-serien, og 46HX753 er således en lillebror til 55HX853 som ble kåret til testvinner i sin klasse tidligere i år.

Og det er helt klart familiære likheter mellom de to: KDL-46HX753 har definitivt det mest velbalanserte bildet i testen, og kan faktisk tilfredsstille selv de som er virkelig kresne på bildekvalitet.

Sony-skjermen byr på en fenomenal skarphet og pangsterk kontrast uten å overdrive, og det kreves ikke store endringer i bildemenyen for å få et meget naturlig bilde.

Svartnivået er skikkelig kullsvart, men mest imponerende er det hvordan Sony greier å hente ut mer detaljer i mørke scener enn flere av konkurrentene. Her er det dessuten mindre problemer med ujevnt baklys enn hos Samsung og Philips.

Sony-skjermen er også meget god på bevegelser, og bevarer skarpheten selv når det går ganske heftig for seg, enten det er sport eller heseblesende actionfilmer man velger å utfordre den med.

Konklusjon

Sony 46HX753 har ikke nødvendigvis det mest spennende utseendet, og utstyrsmessig mangler den litt i forhold til de koreanske utfordrerne fra LG og Samsung.

Når det kommer til bildekvalitet ligger Sony likevel et hestehode foran, og med det går 46HX753 av med en knepen, men likevel velfortjent seier!



BESTE KJØP: Philips 47PFL6007T/12

Terningkast 5 FBI
Philips 47PFL6007T/12

Sterkt kjøp: Philips 47PFL6007T/12

Foto: Produsenten

Philips er tilbake i fin form med denne slanke og høytytende budsjettskjermen.

Til å være en av de billigste tv-ene i testen, er bildekvaliteten fra Philips-skjermen imponerende. Det første vi måtte gjøre var imidlertid å skru av den aktive lyssensoren, som drar ned lysstyrken altfor mye og skaper et blast bilde. Det samme gjelder den dynamiske kontrastinnstillingen som bare fremhever de store kontrastforskjellene, og glatter over de små lysforskjellene i bildet.

Etter en lett trim av bildeinnstillingene blir imidlertid bildet fra Philips-tv-en meget skapelig, med svært god kontrast og det totalt sett dypeste svartnivået i testen: 47PFL6007 kan nemlig levere skikkelig svart, og ikke blågrått som konkurrentene, og takket være en relativt matt skjermoverflate er den heller ikke nevneverdig plaget med refleksjoner.

En velegnet skjerm til mørke spenningsfilmer og dempet belysning, med andre ord. Philips sin bevegelsesutjevning Natural Motion må også sies å fungere veldig bra på denne skjermen. Bevegelsene er glatte og sømløse uten etterheng eller skyggeeffekter.

Gjengivelsen av 3D-filmer er også imponerende, med forsvinnende lite crosstalk og annet øyebesvær, takket være bruken av passive, polariserende 3D-briller.

Konklusjon

Philips-skjermen er litt treg av seg, og har foreløpig ikke den mest utviklede smart-portalen, men bildekvaliteten bidrar i stor grad til å trekke opp helhetsinntrykket. Hvis du først og fremst skal ha en tv å se tv med, er dette et bra valg. Anbefales!

SPESIELT ANBEFALT: Samsung UE46ES6805

Terningkast 5 FBI
Samsung UE46ES6805

Smart folke-tv: Samsung UE46ES6805

Foto: Produsenten

Samsungs 6-serie er ikke bare lekker å se på, den gir også den mest komplette smart-opplevelsen i testen.

46ES6805 er en noe nedtrimmet versjon av toppserien 8005, hvor Samsung har fjernet muligheten for styring via stemme eller bevegelser, men beholdt prosessorkraften slik at smartfunksjonene går like raskt som på toppmodellen.

Bildekvaliteten er overbevisende. Samsung-skjermens standardinnstilling smører imidlertid på med litt i overkant sterke farger – og badevaktene på Bondi Beach ser om mulig enda mer solbrune ut enn normalt!

Samsung gjør også overdreven bruk av støyreduksjon, som har en tendens til å viske ut detaljene i bildet.

Ting ser langt bedre ut når vi skifter til tv-ens filmmodus, som bruker en mer korrekt fargepalett og skrur av unødvendig bildebehandling. Da er hudtonene tilbake til normalt og bildet blir dessuten langt skarpere. Med riktig innstilling hevder Samsung seg helt i toppen av de seks testdeltakerne.

Konklusjon


Samsungs nye 6-serie byr på svært mange finesser og høy bildekvalitet til en fornuftig pris. Med Smarthub internettnettportal, gode tilkoblingsmuligheter og en bildekvalitet som er tett på toppklasse, er denne tv-en utvilsomt et godt kjøp. Lyden har også blitt bedre fra forrige generasjon.

LG 47LM760

Terningkast 5 FBI
LG 47LM760

Smart og lekker: LG 47LM760

Foto: Produsenten

LG 47LM760 er en meget velutstyrt tv med markedets beste smart-fjernkontroll, men den mangler litt bildekvalitet i forhold til de beste.

Førsteinntrykket med LG-skjermen er at den er veldig speilblank og derfor har lett for å reflektere objekter i rommet. Ikke ideelt når tv-en skal benyttes på kveldstid med lyskilder i rommet.

Bildepanelet byr på en pangsterk lysstyrke og kontrast opp av esken, som umiddelbart ser veldig imponerende ut. Men fargene er veldig overdrevne, med en litt for kald fargetemperatur i standardmodus som får bildet til å se blålig ut.

Kinomodusen gir derimot meget gode og nøytrale farger, og LG har dessuten utstyrt skjermen med fullt kalibrerbar ISF-modus med egen setting for dagslys og kveld.

LG-skjermen utmerker seg med svært god lysstyrke/kontrast, uten at bildet blir hardt eller anstrengende å se på, takket være den gode lysfordelingen. Derfor fremstår bildet mer briljant og levende enn hos mange av konkurrentene.

47LM760T kan imidlertid ikke by på helt det samme svartnivået som Sony og Samsung, og skarpheten under bevegelser er heller ikke på høyde med disse. En bonus for 3D-fansen er likevel at LG-skjermen benytter passive 3D-briller, som gir en mer behagelig 3D-opplevelse enn mange av de aktive løsningene.

Konklusjon


LG 47LM760T er en velutstyrt skjerm ned høy bildekvalitet. Helt på nivå med testens aller beste er LG imidlertid ikke. Den mangler det aller siste på skarphet og svartnivå for å nå helt til topps.

Panasonic TX-L47DT50Y

Terningkast 5 FBI
Panasonic TX-L47DT50Y

Flott fargegjengivelse: Panasonic TX-L47DT50Y

Foto: Produsenten

Panasonics plasmaskjermer er berømte for sin gode bildekvalitet, men i år har japanerne ønsket å konkurrere med Samsungs og LG på ”hjemmebane” med nye, flotte LED-baserte skjermer.

I denne skjermen bruker Panasonic sitt eget bildepanel, IPS Alpha. Den fremste egenskapen til denne skjermen er den gode betraktningsvinkelen, som gjør at man får et bra bilde med jevne farger selv når man ikke sitter rett foran skjermen.

Panasonic-skjermen byr også på en meget god fargegjengivelse opp av esken. Her er det ikke nødvendig å gjøre store justeringer for å få et naturlig bilde.

47DT50 har også et veldig detaljert bilde som får med seg hver minste detalj fremfor å fokusere kun på de skarpeste objektene. Svartnivået er derimot ikke helt på høyde med det konkurrentene fra Philips og LG presterer, og man må finne seg i at de mørkeste scenene ser litt blågrå ut. Det blanke glasset foran skjermen gir dessuten en viss speileffekt.

Konklusjon

Panasonic-skjermen er en god allround-tv. Den har skarpe bilder og god fargegjengivelse, og er enkel å betjene. Den mangler bare litt svartnivå og kontrast for å nå opp til de beste i testen.

Toshiba 46TL963

Terningkast 4 FBI
Toshiba 46TL963

Mye for pengene: Toshiba 46TL963

Foto: Produsenten

Det har vært stille fra Toshiba en stund, men nå er japanerne tilbake med en ny serie med høye spesifikasjoner og fornuftig pris.

Toshibas nye serie har fokus på bildekvalitet snarere enn det å kunne skilte med flest mulige finesser. Det har gitt bra uttelling i 46TL963 sitt tilfelle. Tross en prisforskjell på et par tusenlapper, står den ikke langt tilbake fra testens beste når det gjelder bildekvalitet. Fargegjengivelsen er utrolig flott og relativt nøytral, selv i standard modus.

I motsetning til Samsung og LG er det ikke like stort behov for å trimme bildeinnstillingene, her er det mer "plug & play" som gjelder. En annen fordel med Toshiba-skjermen er det relativt matte frontpanelet, som gir lite refleksjoner og bidrar til bedre kontrast i lyse omgivelser.

Den er imidlertid plaget av samme problem som mange andre rimelige LCD LED-skjermer, nemlig ujevn lysfordeling. Vi kan tydelig se at 46TL963 har tendenser til lyse flekker på skjermen i de mørkeste scenene.

Lysstyrken er imidlertid knallsterk, og bidrar til å øke den opplevde kontrasten. Dette kommer også godt med når man skal se på 3D-film.

For å presse prisen har Toshiba imidlertid latt være å legge ved 3D-briller, så dette må du beregne å kjøpe utenom til cirka 400 kroner stykket.

Konklusjon

Toshiba 46TL963 er en av de to billigste tv-ene i testen, men leverer flott bildekvalitet uten behov for de store justeringene. Denne modellen fremstår likevel litt "strippet" da den mangler både 3D-briller og trådløst Internett slik den kommer i esken.

  • Pris: 9000 kroner
  • 46" LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 2 USB
  • MPEG4/RiksTV
  • Toshiba Places nettportal
  • PLUSS: Bra fargegjengivelse og kontrast.
  • MINUS: Sparsomt utstyrt. Noe lyslekkasje fra baklyset.
  • Les full test av Toshiba 46TL963 på Lyd & Bilde

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)