NRK Meny
Normal

TV-skurken var smokkeavhengig til han var åtte

Mange foreldre lurer på hvordan de skal få barnet til å slutte med smokk, og når de skal sette i gang. Skuespiller Per Kjerstad føler ikke at han kan gi noen råd.

Per Kjerstad i TV-serien "Øyevitne"

KJENT FJES: Per Kjerstad spilte skurk i TV-serien «Øyevitne», som ble sendt på NRK i fjor.

Foto: Thomas Ekstrøm / NRK

– Ideelt sett bør en gjerne slutte ved ettårsalderen eller kanskje når barnet er ett og et halvt år. Når språkutviklingen kommer i gang, og barna begynner å snakke, er det ikke bra å gå rundt med en smokk i munnen hele tida, sier barnelege Gudrun Skjæveland ved Haukeland universitetssjukehus til NRK Norgesglasset.

– Etter treårsalderen anbefaler jeg å ikke bruke smokk, selv om det nok kan gå bra. Jeg vet av mange som har fortsatt lenge. Men jeg tror også at jo lenger en holder på, jo vanskeligere blir det å slutte, forklarer hun.

En som holdt på lenge er skuespiller Per Kjerstad.

Smokk og tåteflaske

BESTEVENN: Mange har et nært forhold til smokken i årevis.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Hvis andre sluttet da de var fire år gamle, var jeg vel dobbelt så avhengig som resten av barna på min alder, forteller Kjerstad med glimt i øyet til NRK Norgesglasset.

I dag er han en anerkjent skuespiller, som blant annet har spilt skurk i TV-seriene «Øyevitne» og «Hotel Cæsar», samt pastor Helge Fossmo på teaterscenen.

Trygt og koselig

Som ung hadde han med seg smokken til enhver tid.

– Enten hadde jeg den i lomma, eller hvis jeg var hjemme hadde jeg stort sett elleve stykk hengende rundt halsen i ei snor. Så byttet jeg på dem, husker Kjærstad.

Valgfrihet var viktig.

– Jeg måtte ha noen. Hvis de ble for varme, byttet jeg dem ut. De var i forskjellige størrelser, og hadde ulik form og farge, forklarer skuespilleren.

– Det var vel noe trygt og koselig med det. Ett eller annet mediativt, sier Kjærstad.

Smokken var med i lomma i første og andre klasse på skolen. Siden det var flaut å vise at han brukte smokk, gikk han på do for å «sutte» i smug.

Smokketrær

Hva skal en så gjøre for å få barnet til å slutte med smokk?

Barnelege Skjæveland trekker frem «smokketrær» i turløyper, som finnes noen steder i landet, som et nyttig tiltak.

– Der kan en gå tur på søndagen og henge smokkene sine i et tre, for på den måten si farvel til smokken, forteller hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.