Tv-legene kan gjøre oss syke

Føler du deg dårlig når du ser House eller Grey’s Anatomy? Tv-legene kan forårsake helseangst, ifølge ny studie.

Meredith Grey og Dr.House

Tv-legene Dr.Grey og Dr.House - venner eller fiender?

Foto: Matt Sayles, AP/NBC Universal

De lærer oss om sykdommer vi aldri har hørt om, og er helter i hvite frakker. Men legene i serier som House og Grey’s Anatomy kan gjøre deg mer syk enn frisk.

En ny studie fra Universitetet i Rhode Island viser nemlig at personer som regelmessig følger sykehusseriene, oftere tror at de har alvorlige sykdommer enn andre.

- Omtrent 18 prosent av deltakerne rapporterte om lavere livskvalitet, sier assisterende professor Yinjiao Ye ved universitetet i Rhode Island, ifølge svenske Aftonbladet .

- Har du helseangst, kan seriene gi nye idéer

Professor Ingvard Wilhelmsen har siden 1995 drevet Norges eneste klinikk for hypokondere i Bergen.

Dr. House

Dr.House.

Foto: NBC Universal

- Det er ganske klart at media, og spesielt tv, påvirker folk. Hvilken retning påvirkningen tar er delvis avhengig av media, men mest av den som ser, sier professor Wilhelmsen til NRK.no.

Han mener at ditt forhold til tv-legene er avhengig av hva slags helseangst du har fra før.

- Hvis man i utgangspunktet har økt helseangst og følger nøye med på hva som skjer i kroppen, kan man få nye idéer til sykdommer og kjenne igjen symptomer, som man så mistolker i verst mulig retning. På den annen side, dersom man i utgangspunktet er klar over at man ikke kan kontrollere døden eller fremtiden og har en nøktern holdning til det man ser, vil man ikke bli skremt, fortsetter den norske hypokonder-eksperten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Fortsett å se legeserier

Lege Jørgen Skavlan har gitt helseråd på tv i mange år.

Jørgen Skavlan

Allmennlege Jørgen Skavlan.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Pasienter blir bekymret når sykdommer blir nevnt i media, det ser vi daglig. Helseinformasjon kan slå to veier, enten bekrefte eller avkrefte, og noen kan nok føle at tv-serien gir dem den endelige bekreftelsen, sier Jørgen Skavlan til NRK.no.

Etter å ha sett den amerikanske studien, vil professor Ingvard Wilhelmsen likevel ikke fraråde å se på sykehusseriene:

- Man skal derfor etter min mening ikke trekke den konklusjonen av studien at man ikke skal se programmer fra sykehusmiljø. Tvert imot vet vi at unngåelser og sikringsmanøvre forsterker angstproblemer på lang sikt. Vi lever i et informasjonssamfunn, og må tåle det, mener professoren.

- Vi må innse at vi ikke er tryggere om vi ikke ser, og heller ikke mer utsatt om vi ser. Programmene har ingenting med oss å gjøre. Hver enkelt må selv velge hvilke programmer man ser, men etter min mening bør dette styres av hva man liker og ikke av hva man tror man tåler, avslutter han.

Patrick Dempsey

Skuespiller Patrick Dempsey innrømmer at han er hypokonder selv.

Foto: Elin Thingvoll Berge / NRK

Dr. McDreamy også bekymret

Føler du deg syk hver gang Derek Sheperd opererer i ”Grey’s anatomy”, er dette kanskje en liten trøst til slutt: Skuespilleren Patrick Dempsey erkjenner nemlig at han selv er et offer.

- Det holder med litt hodepine for at jeg skal få panikk og lure på hva som er feil. Jeg er en ordentlig hypokonder, sier tv-legen, ifølge svenske Aftonbladet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.