Hopp til innhold

Turistene kommer sjøveien

I år vil over 3 millioner cruiseturister sette beina på norsk landjord. Men norsk reiseliv må i stor grad se langt etter innholdet i lommebøkene deres.

Cruiseskip i Oslo

Cruiseskipet «AIDAblu» passerer fergen mellom Oslo og Nesodden i Oslofjorden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norge er virkelig i vinden som cruisedestinasjon, og Bergen kan i år slå i bordet med at de er den tredje største cruisehavnen i Europa. Ifølge Dagens Næringsliv forventer den norske cruisebransjen en økning på 21 prosent i år i forhold til rekordåret 2012.

Takket være en svak økning i cruisetrafikken mellom andre europeiske havner, seiler Norge opp på en fjerdeplass etter Italia, Spania og Hellas over Europas mest populære cruisedestinasjoner. I år forventes det 3 millioner dagsbesøkende cruisegjester (da telles alle passasjerene i hver havn de er innom, journ. anm.)

Les også: Cruisetrafikken aukar enormt i Norge - nærast stillstand i resten av Europa

Artikkelen fortsetter under bildet.

Må selge seg inn

Amerikanske kredittkort trøbbel

Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge håper turister bruker mer penger på land i fremtiden.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Den økte cruiseaktiviteten betyr imidlertid ikke automatisk mer penger i kassen for norske turistbedrifter. Takket være et omfattende tilbud om bord i skipene, har mange turister et svært lite behov for å åpne lommebøkene på land.

– Utfordringen er å få cruiseturistene til i større grad å delta på landbaserte aktiviteter, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til NRK.no.

Les også: – Cruise ødelegger turistlandet Norge

– For det første må destinasjonene bli bedre på å utvikle aktiviteter og produkter, og for det andre må cruiserederiene bli mye flinkere til å selge inn aktivitetstilbudet på land til sine passasjerer, mener han.

Slik situasjonen er i dag, er det i hovedsak rederiene selv som tjener penger på turistene, og havnene som tar betalt for å ta i mot cruiseskipene.

Ifølge forskning ved Universitet i Bergen legger cruiseturistene igjen mindre penger enn noen annen turistgruppe.

- I alle våre studier viser det seg at de bruker minst av alle, og legger kanskje ikke igjen mer enn mellom 100 og 200-300 kroner hver om dagen, sier Svein Larsen, reiselivsekspert og professor ved institutt for samfunnspsykologi til Bergens Tidene.

Skjevt fordelt

Reiselivsdirektøren er imidlertid ikke negativ til cruiseturismen, og han påpeker at flere rederier ennå ikke har oppdaget hele potensialet blant norske fjell og fjorder.

– Anløpene er veldig skjevt fordelt, så vi ønsker å få spredt trafikken mer enn den er i dag, forklarer Tuftin.

Les også: Vått for historiske cruiseturister

Noen havner, særlig Vestlandet, utnyttes til det fulle. Tuftin påpeker at det blir «forferdelig mange mennesker» på småsteder som for eksempel Geiranger, når flere store cruiseskip legger til samtidig.

– De fleste bruker de samme havnene, men vi er i dialog med cruiseselskapene for å gjøre de oppmerksomme på hittil «ukjente» cruisedestinasjoner i Norge, sier Tuftin.

Les også: Sandefjord satser som cruisehavn

Færrest luksusdyr

Jane og Trevor Wilson

Jane og Trevor Wilson, fra Peterborough i England, er i Norge på ferie for andre gang. – Sist gang kom vi ikke lenger nord enn Trondheim. Denne gangen fikk vi vært helt nord. Det er fantastisk der oppe. Vi fikk til og med sett midnattsolen, sier Trevor Wilson til NRK.no.

Foto: Daniel Eriksen / NRK
Familien Tellevik

Familien Tellevik er turister i eget land denne sommeren. – Vi har valgt Oslo siden vi har vært mye utenlands og mye i resten av Norge. I Oslo er det mye som skjer og mye å være med på, sier Geir Tellevik til NRK.no.

Foto: Daniel Eriksen / NRK
Hanna Agatha

Hanna Agatha er polsk turist i Norge. –Vi valgte Norge siden det er et fantastisk fint ferieland, men vi er litt skuffet over været, sier Agatha til NRK.no.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Det finnes imidlertid også turister som legger igjen penger. I fjor sjekket det inn 2,9 millioner utenlandske turister på norske hoteller, viser tall fra SSB.

Størst prosentvis økning var det i antall turister fra Asia, deriblant 37 prosent flere turister fra Sør-Korea enn året før. Asiatiske turister er også de som har høyest døgnforbruk på norgesferie – imidlertid utgjør denne gruppen kun seks prosent av alle de utenlandske overnattingsgjestene i 2012.

Den dårlige nyheten for turistbransjen er nemlig at de største turistgruppene også hadde det minste døgnforbruket. Tyskerne er de største og mest gjerrige av alle, etterfulgt av nederlenderne og svenskene.

Les også: Samlar på land – har snart 170

Ja, været skremmer

Innovasjon Norge oppsummerer fjoråret med ordene «snøfattig, solfattig og høy kronekurs». Reiseforsker Jens Kristian Steen Jacobsen ved Transportøkonomisk institutt har tidligere forsket på turisters værfølsomhet i Nord-Norge, og han kan bekrefte at også turister som har forberedt seg på norsk «sommervær» lar seg påvirke av regn og lave temperaturer.

– Søreuropeiske turister klager mest, og har minst aksept for lave temperaturer, forteller Jacobsen til NRK.no.

Selv om turister i Nord-Norge oppgir at de ikke er spesielt følsomme overfor været, viser det seg av værforholdene virker inn på både aktiviteter og lengden på oppholdet.

– En del turister med eget kjøretøy forlater et område raskere enn planlagt når de ikke liker været, eller ikke får gjennomført ønskede aktiviteter. Men godt vær får også noen til å forlenge oppholdet, påpeker forskeren.

– Norge er unikt

Jane og Trevor Wilson er to engelske turister som har forelsket seg i Norge. Da NRK.no stoppet dem i Frognerparken i Oslo hadde de allerede vært i landet i en måned.

– Sist gang kom vi ikke lenger nord enn Trondheim. Denne gangen fikk vi vært helt nord. Det er fantastisk der oppe. Vi fikk til og med sett midnattsolen, sier Trevor Wilson til NRK.no.

De lover at det ikke er siste gangen de besøker Norge.

– Nei, vi har jo ikke besøkt Sør-Norge ennå! Vi gleder oss til å se Stavanger og Kristiandsand, sier Jane.

– Hvorfor valgte dere Norge som ferieland?

– Fordi det er unikt. Vi har vært i Canada, men det er ikke det samme, selv om det er like langt nord. Heller ikke Sveits kan måle seg med Norge. De har ikke fjordene. De er helt fantastiske, sier Jane.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)