NRK Meny
Normal

Tung i bena av sykling

Han sykler tre mil til og fra jobben hver dag. Hvorfor føler han seg ikke sprekere?

Sykkel
Foto: Scandinavian Stock Photo

 

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg er en litt over middels hobby-syklist som har trent 15 - 20 mil fordelt på tre lang turer hver uke. For et år siden begynte jeg å sykle til jobb, hver eneste dag og uansett vær. Det er 15 kilometer hver vei. 

Jeg trodde jeg skulle bli sterkere denne sesongen, men jeg er veldig tung i beina, og jeg føler ikke at jeg klarer å yte så mye som da  jeg syklet tre langturer i uka. Er det en forklaring på dette?

 

Jorunn svarer

Hei. Jeg kan kun komme med en antakelse fordi jeg ikke vet nok om deg og din helse. Ut i fra det du skriver antar jeg at du trener for ensidig og at musklene dine er i ferd med å bli overtrent. 

Når du sykler samme distanse og løype hver eneste dag vil det bli svært mye belastning på enkelte muskler i lår og sete spesielt.

Det er selvfølgelig positivt at du sykler til og fra jobb. Likevel vil jeg anbefale deg å variere treningen din litt mer. Hva med å sykle tre dager i uken og veksle mellom gange, løping, svømming og lignende de andre dagene?

Husk også å drikke og/eller spise rett etter trening. Det gir bedre restitusjon etter treningsøkta.

Dersom du forblir tung i beina anbefaler jeg deg å ta en hvilepause fra treningen, eventuelt trene annenhver dag.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.