Hopp til innhold

Tulipanens dag

400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipaner fremdeles populære.

Tulipaner
Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

I Norge produseres det årlig 80 millioner tulipaner, og denne blomsten er så godt likt at den til og med har fått sin egen dag:

Fredag 9. januar feires tulipanens dag, i følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Fra fjerne Østen til Bergen

Tulipanen kommer opprinnelig fra Tyrkia og Iran. Der var den en svært populær plante lenge før den kom til Europa. Frø og løk dukket opp i de fleste europeiske land på slutten av det 16. århundre.

Legen Henrik Høyer brakte med seg en rekke løker og knoller fra Holland til Bergen høsten 1596, og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge.

Tulipanen årsak til børskrakk

Ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen.

Det første økonomiske krakket vi kjenner til inntraff i Nederland i 1637. Nederlenderne begynte å importere tulipanløk fra Tyrkia i 1593. Blomsten ble raskt svært populær. Så populær at den forårsaket spekulasjon, hysteri og til slutt børskrakk. I dag er tulipanproduksjonen en solid industri.

Bærer bud om lysere tider

Tulipansesongen for norske tulipaner er fra desember til april, selv om vi kan kjøpe tulipaner nesten hele året. For mange bærer buketten med tulipaner i mange farger bud om lysere tider og vår.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)