NRK Meny
Normal

Trygt å spise sushi i Oslo?

52 fisk fra restauranter og butikker er testet på laboratorium. Sjekk resultatet her!

Sushi
Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Er du bekymret for om det er trygt å kjøpe sushi fra restauranten på hjørnet eller kjøledisken i butikken?

Mattilsynets avsløringer i forrige uke har kanskje gjort mange skeptiske til fisk, for ikke å snakke om rå fisk, som brukes i sushi.

  Forbrukerrapporten  har vandret hovedstaden rundt og handlet 52 rå fisk fra 11 restauranter og 9 butikker. Deretter har fisken blitt sjekket på et laboratorium.

Resultatet av stikkprøvene viser at man stort sett kan være trygg når man handler sushi i Oslo.

Kun én fisk inneholdt for mye bakterier. En kveite fra Sushi & wok på Majorstuen i Oslo holdt for høyt bakterieinnhold; mellom 500 000 og 5 000 000 kvalitetsforringende bakterier per gram.

Sushibar.

Sushi - trendy, helseriktig og kulinarisk.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

– Dette er altfor høyt. Til sammenligning tillates ikke over 1000 slike bakterier per gram i Japan, sier Sissel Ranneklev i Colifast som har testet fisken for Forbrukerrapporten .

Også Veterinærinstituttet sier at dette er for høyt, og sier at fisk som skal etes rå bør være fersk.

Restauranten beklager funnet, men lover å gå gjennom kontrollrutinene sine.

At kun én av 52 fisk ikke tilfredsstilte kravene, fører til at Forbrukerrapporten  konkluderer med at sushi er både sunt, godt og trygt.

Her ble stikkprøvene tatt

Restauranter:

  • Helt rått, Grünerløkka
  • Sun sushi, Torshov 
  • Sushi King, Majorstua
  • Sushi Express, Homansbyen
  • Nodee, Majorstuen
  • Sushi & Wok, Majorstuen 
  • Noodle Pie, Grünerløkka 
  • Sushi & Dinner, Bislet
  • Le Meo Sushi, Pilestredet 
  • Spice leveringsrestaurant
  • Alex Sushi, Frogner

Butikker:

  • Smart Club, Slependen 
  • Jacobs, Holtet
  • Deli di Luca, Grünerløkka
  • Meny, Østerås
  • Eiksmarka fisk og vilt, Eiksmarka
  • Ultra CC Vest, Lilleaker
  • Rema, Asker
  • Centra, Collosseum
  • Ica Maxi, Sjølyst

SE ALT OM DENNE TESTEN HER: Forbrukerrapporten

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.