Foto Anders Leines
Og han er ikke alene om å ha opplevd å måtte forlate jobben sin på grunn av sykdom.
315 000 er uføretrygdet i Norge i dag. De fleste av dem vil aldri klare å komme seg tilbake i arbeidslivet.

Line Hilt Jørgensen er rådgiver ved Østfold Arbeidslivssenter.
Østfold lykkes
Men for noen kan en tilpasset yrkesrolle eller omskolering bety at de kan bli til den hyggelige delen av statistikken.
Østfold har mer enn noe annet fylke lykkes i å hjelpe de trygdede. I fjor klarte de å få ti ganger så mange tilbake til jobb enn året før.
— Hvilende pensjonsrett er en rettighet som gjør det mulig for uføretrygdede å prøve seg i jobb i tre år, uten å miste retten til å få trygden tilbake, forteller Line Hilt Jørgensen, rådgiver ved Østfold Arbeidslivssenter.
Hun mener den tryggheten betyr mye for de som skal prøve seg i arbeidslivet igjen, etter å ha fått livet snudd opp ned av sykdom.
— Det er viktig at den enkelte følges opp personlig. Og så må vi få ting til å skje raskt, så vi tar i bruk noen ubyråkratiske metoder for å sette hjulene i gang, sier Hilt Jørgensen.
Er åpen om sykdommen

— Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Øyvind Jensen.
Øyvind Jensen hadde en krevende jobb ved Borregaard Industrier da han i 1997 ble syk og fikk diagnosen MS – multippel sklerose.
Etter mange forsøk med forskjellige jobber fant han endelig en jobb han hadde lyst på, som hjelpelærer i mekanikk på en videregående skole.
Han bestemte seg for å være åpen om sykdommen og fortelle at det slett ikke var sikkert han kom til å holde ut mer enn én uke i jobben. Men nå har han vært ved skolen i et år uten en eneste sykedag.
— Det er helt fantastisk å jobbe her, helt rått å få muligheten. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier han.