Hopp til innhold

Truer Facebook med bøter

Den tyske forbrukerministeren er fortsatt ikke fornøyd med Facebooks personverninnstillinger, og melder seg ut av nettsamfunnet.

facebook, demonstrasjon

Disse damene protesterer mot Facebooks personverninnstillinger. Det samme gjør Tysklands forbrukerminister, og det norske Forbrukerrådet.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Samtidig truer hun med at Mark Zuckerberg og co kan vente seg store bøter hvis Facebook fortsetter å bryte Tysklands strenge personvern-lovverk.

Det ble uttrykt sterk misnøye i flere land da det i april ble kjent at Facebook endret personverninnstillingene, og gjorde det mulig for sine samarbeidspartnere å hente ut privat informasjon fra nettsamfunnets 400 millioner brukere.

Les også: Slik blir du lurt på Facebook

Ikke bra nok

Ilse Aigner

Tysklands forbrukerminister Ilse Aigner.

Foto: MICHAEL GOTTSCHALK / AFP

Etter voldsomme protester endret Facebook i forrige uke noe på innstillingene, slik at det nå skal være enklere for brukeren å bestemme hvilken informasjon som er offentlig.

Det er derimot ikke godt nok for den tyske forbrukerministeren Ilse Aigner, som hadde et møte med en representant for nettstedet på fredag.

– Samtalen med Facebook-ledelsen bekreftet beklageligvis min skepsis. Det er riktig at flere av personverninnstillingene er eller blir forbedret, men det er ikke i nærheten av å være godt nok til å beskytte brukernes private informasjon, uttaler Aigner til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Facebook endrer personverninnstillinger

Kompliserte innstillinger

Ministeren mener Facebook med vilje har gjort innstillingene kompliserte for brukerne.

– Det er enklere å forstå selvangivelsen, enn å kontrollere personverninnstillingene på Facebook, sier Aigner.

Hun understreker også at nettsamfunnets videresalg av privat info bryter med tysk lov.

– Datatilsynet ser nærmere på innstillingene nå, og jeg blir ikke overrasket om Facebook ender opp med flere bøter, sier forbrukerministeren.

Les også: Facebook er verdens største nettsted

(Artikkelen fortsetter under bildet)

facebook, personvern

Facebooks personverninnstillinger er ikke uten videre enkle å finne frem i.

Foto: Skjermdump

Ønsker klarhet

I Norge har Forbrukerrådet klaget Facebook inn for Datatilsynet, ettersom de mener at både nettstedet og samarbeidspartneren Zynga bryter norsk lov.

– Facebook og andre tilbydere skal ikke kunne avtale seg bort fra våre lovpålagte rettigheter, eller vise til lover i California, uttalte underdirektør Thomas Nortvedt til NRK.no i slutten av mai.

Les også: Klager Facebook inn for Datatilsynet

Han vil at Datatilsynet skal avklare hva nettsteder som Facebook faktisk har lov til, samt markere overfor utenlandske firmaer at det er norsk lov som skal gjelde når de retter seg spesifikt mot norske forbrukere.

På to måneder har over tusen personer kontaktet Datatilsynet for å få hjelp til å slette informasjon på nettstedet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)