NRK Meny
Normal

Trosset omsetningsforbud fra Mattilsynet

Barnegrøtprodusenten Småfolk har siden i sommer visst at Mattilsynet ønsket produktet vekk fra markedet, og at de ville få et omsetningsforbud. Likevel fortsatte de å selge grøten.

Barnegrøt

Disse to barnegrøtene har produsenten solgt selv om Mattilsynet la ned omsetningsforbud.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Atle Wold

Regelverket for små barn er strengt for å sikre at de ikke blir utsatt for produkter som ikke er produsert i trygget, sier Atle Wold fra Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet
Mette Bogen

Vi kommer med et nytt produkt uten probiotika i mars, sier Mette Bogen fra Småfolk.

Foto: Småfolk

Småfolks «Flerkornsgrøt» og «Havregrøt» har fått omsetningsforbud av Mattilsynet, da de inneholder probiotikaen F19.

Probiotika er en samlebetegnelse på bakterier som ikke er farlig i seg selv, men for mye av F19 varianten, som er i disse to barnegrøtene, er ikke bra for barn under tre år.

LES OGSÅ: Barnemat tilbakekalles

Trakk den ikke tilbake

En konsekvens av konklusjonen til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), var at produktet ikke er dokumentert trygt.

– Da skal produktet fjernes fra markedet, sier Atle Wold, seksjonsleder i tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor til NRK.no.

Mattilsynet forventet at Semper AS ville trekke produktet fra markedet frivillig.

– I brev av 1. 9.2011 svarte Semper at de hadde til hensikt fortsatt å omsette barnegrøt med probiotika på det norske markedet. Mattilsynet varslet derfor om omsetningsforbud for produktene, legger han til.

Da Semper skriftlig fikk beskjed om at de ville bli et omsetningsforbud, svarte de med å spørre om de kunne selge ut det partiet som allerede var produsert.

LES OGSÅ: Giftstoffer i skrulokk på barnemat

Fortsatte salget

Til tross for at produsenten i flere brev fikk klare indikasjoner på at Mattilsynet ikke ønsket at barnegrøten skulle selges, var produktet fremdeles å finne i hyllene.

– Når et produkt ikke frivillig fjernes fra markedet, er det Mattilsynets plikt å gå ut med varsel om produkter som ikke er helsemessig trygge, presiserer han.

Småfolk forteller til NRK.no at de nå arbeider med å fjerne probiotikaen fra barnegrøten, og at de kommer med et nytt produkt i mars.

Mattilsynet synes det er uheldig og alvorlig når såpass tydelige vitenskapelige konklusjoner ikke blir tatt hensyn til.

– Regelverket for småbarnsmat er strengt for å sikre at målgruppen ikke blir utsatt for produkter som ikke er trygge. Det stilles høye aktsomhetskrav til de som produserer og omsetter slike matvarer, opplyser Wold.

LES OGSÅ: Krever forbud mot BPA

Klaget på vedtaket

Etter at Mattilsynet vedtok omsetningsforbud, ville produsenten fremdeles selge produktet.

– Semper har nå gitt uttrykk for at de vil påklage avgjørelsen, og en slik klage vil i så fall bli behandlet av Helse- og omsorgsdepartementet. En klage vil så langt ikke ha konsekvenser for at det foreligger et faktisk omsetningsforbud for de aktuelle produktene, understreker han.

– Vi har klaget til Mattilsynet i forhold til å få bruke opp allerede produserte produktet av de to grøtene. Vi har vært av den tro og oppfattelse at det forelå en klage til behandling, og at vi avventet svar på denne klagen før vi iverksatte tilbaketrekning av produktene, sier Mette Bogen, Produktsjef og klinisk ernæringsfysiolog til NRK.no.

Hun forteller videre at de ikke har hatt til hensikt å trosse et omsetningsforbud.

– Vi var som nevnt av den oppfatning av det ikke forelå et endelig vedtak eller grunnlag for omsetningsforbud. Vi satt likevel i gang prosessen omgående med å endre produktene. Vi fant det forsvarlig ut fra et miljø, helse- og forbrukerhensyn å selge ut de allerede produserte varer, hvilket vi foreslo for Mattilsynet. Denne forespørsel ble ikke besvart fra Mattilsynet. Småfolk har fulgt opp Mattilsynets vedtak, og varslet kunder og distributører om tilbakekalles, avslutter hun.

LES OGSÅ: Ikea selger allergifremkallende såpe

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.