Hopp til innhold

Trosset mamma da hun valgte

Hva gjør du hvis mamma eller pappa er uenige i studieretningen du velger på videregående? Stine Kipperberg stolte på seg selv, selv om moren er studierådgiver.

Stine Kipperberg på jobb i hjemmetjenesten i Ålesund kommune.

– Jeg syntes yrkesfag hørtes spennende ut, jeg ville komme ut og bli en del av arbeidslivet, sier Stine Kipperberg, her på jobb i hjemmetjenesten i Ålesund kommune.

Foto: Nader Izadpanah / NRK

Innen 1. mars skal rundt 75.000 ungdommer søke videregående utdanning.

Barn over 15 år avgjør selv valg av utdanning, ifølge barneloven. Men likevel har mange foreldre klare meninger om hva barna deres bør eller ikke bør satse på.

Yrkesveileder Trude Kvammen Ekker.

Trude Kvammen Ekker gir råd gjennom firmaet Smart Karriere.

Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / Dagbladet

Sterke føringer

– Det er ganske vanlig at foreldrene har sterke føringer på hva barna bør velge. Foreldrene er mer på banen når de unge skal velge på videregående enn senere, og det bør de også være, sier karriereveileder Trude Kvammen Ekker til NRK.no.

Stine Kipperberg fra Ålesund er en av dem som har opplevd det. Hun ville bli helsefagarbeider, men det var moren kritisk til.

– Mamma ville det beste for meg. Men kanskje det beste for meg er å være helsefagarbeider, sier Stine (22).

Stine og 12 andre ungdommers kamp for yrkesfagene er dokumentert i NRKs nye TV-satsing «Gull, ære og hardt arbeid».

Stines mor synes ikke Stine skal satse på Pleie- og Omsorg som sitt fremtidige yrke. Men Stine vet at det er den rette jobben for henne. Hun har alltid hatt stor omsorg for folk rundt seg. Kenneth har alltid likt å skru, og nå skal han bare pusse på de siste detaljene før han skal konkurrere mot de beste bilmekanikerne i Lille i Frankrike. (1:5).

I serien kan du følge Stine Kipperberg og resten av yrkeslandslaget. På bildet er hun sammen med instruktør Øystein Mong i Egersund Røde kors og helsefagekspert Yvonne Soggemoen. FOTO: NADER IZADPANAH

Mange diskusjoner

Det er seks år siden Stine sto midt oppe i det avgjørende valget. Hun har aldri vært glad i teorifag, og har vært en omsorgsfull jente siden hun var liten. Dermed mente Stine selv at helsefag var perfekt.

Stine Kipperberg og moren Brit Harsem

– Jeg ga meg ikke, og da støttet mamma meg, selv om vi fortsatt har mange diskusjoner, sier Stine, sammen med moren Brit Harsem.

Foto: Privat

– Vi hadde mange diskusjoner, og det påvirket meg. Jeg har alltid lyttet til mamma sine ord. Hun er jo moren min og vet best, sier Stine.

Likevel sto Stine på sitt, og tok helse og sosial på VG1, og helsearbeiderfag på VG2. Hun lyktes godt: I fjor ble hun Europamester i helsearbeiderfaget.

– Jeg vil gjerne få opp statusen til helsearbeiderfaget. Mange tror det bare handler om å ta seg av eldre, men det er så mye mer, sier Stine.

Ville sikre full jobb

Mamma Brit Harsem bekrefter at hun var kritisk til Stines valg.

– Jeg ønsket at hun skulle kunne få en full jobb etterpå, og i helsesektoren er det helt håpløse stillingsprosenter. Samtidig måtte Stine velge det hun ville, og det er veldig viktig at hun brenner for dette, sier Brit.

Hun er selv rådgiver i videregående skole, og ser hvor viktige foreldrene er i barnas studievalg.

– Råder du de unge til å gjøre det foreldrene sier?

– Nei, de må velge det de selv vil, men vi snakker selvfølgelig for og imot, sier Brit Harsem.

Stine Kipperberg var uenig med mamma da hun skulle velge videregående.

Se Stine og moren Brit Harsem diskutere utdanningsvalget hennes. FOTO: NADER IZADPANAH

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)