Tror dialog hjelper

Steinar Bryn har ledet et prosjektet om demokrati og dialog på Nansenskolen i Lillehammer. Det har vært et vellykket prosjekt.

Steinar Bryn
Foto: NRK

Nansenskolen har åpnet min himmel, sier Steinar Bryn. Skolen ligger på Lillehammer og har lagt vekt på å være brobygger og skape forståelse mellom mennesker.

Bryn forteller at dialogprosjektet Nansenskolen har hatt har vært vellykket. Deltakere på kurs i skolens regi begynte i 1999 å bygge opp Balkan dialog-prosjekter i sine egne land – med støtte fra Nansenskolen. Det første senteret ble grunnlagt i Pristina i Kosovo.

I dag er det ni slike sentre over hele det tidligere Jugoslavia. Sentrene gir trening i- og utdanning til demokrati, menneskerettigheter og fredelig konfliktløsning. Slik utrustes stadig nye mennesker til å bygge demokratiske sivile samfunn i sine hjemland.

Steinar Bryn har vært arkitekten bak, inspiratoren og pådriveren i dette arbeidet. Hans innsats har vært enorm, og han er stadig på reise for å fremme dialogens muligheter i fredsarbeidet.

Han forsøker å stimulere til en åpen og ærlig dialog om konflikten og fremtidige løsninger. Han har en sterk tro på at økt kunnskap om ”den andre” gir større sjanser for at man finner fremtidige løsninger som inkluderer alle. Steinar Bryn har opparbeidet seg en kompetanse som han deler med mange gjennom foredrag og opplysningsvirksomhet.

Hør: Steinar Bryn om dialog 16.11.08

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.