NRK Meny
Normal

Tror det er sopp, kan være herpes

Kløen og svien KAN være et tegn på sopp, men også andre plager - som herpes. Lege Marius Johansen svarte på spørsmål om soppinfeksjon i underlivet.

Marius Johansen

Det kan være flere årsaker til kløe enn bare sopp, understreker ansvarlig lege Marius Johansen ved Sex og samfunn.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Soppinfeksjon er en svært vanlig underlivsplage hos kvinner. Faktisk rammes 3 av 4 kvinner minst én gang i løpet av livet, og mange får det flere ganger.

– Hvite klumper i utfloden, kløe og svie er typiske tegn på soppinfeksjon. Man kan også ha sopp i skjeden uten at det gir symptomer, men da er det ikke nødvendig å behandle det, sier ansvarlig lege Marius Johansen ved ungdomsklinikken Sex og samfunn.

Kan være noe annet

Mange lurte på om symptomene de opplever egentlig kan være noe annet enn sopp.

Inga:

Ofte har jeg plager med svie og kløe rundt og i forbindelse med menstruasjon. I hovedsak mellom de indre og ytre kjønnsleppene og ved inngang til skjede. Dette er også noe som skjer når jeg har sex. Er dette vanlige symptomer på sopp?

Marius Johansen:

Hei. Svie og kløe i underlivet i forbindelse med menstruasjon kan skyldes tilbakevendende plager på grunn av sopp, men også andre tilstander, som for eksempel tilbakevendende herpessår, kan gi plager som kommer i forbindelse med menstruasjonen. Jeg vil anbefale deg å sjekke dette hos en lege, og da er de en fordel at du sjekkes mens du har plagene. mvh Marius Johansen

Symptomer som kløe og svie kan også skyldes andre forhold.

– En annen vanlig tilstand er bakteriell vaginose. Hudlidelser som for eksempel eksem og psoriasis kan også forekomme i huden rundt skjedeinngangen. Seksuelt overførbare infeksjoner kan også gi disse symptomene, forklarer Johansen.

Kjæresten kan få flass på penishodet

Selv om mange opplever at seksuallivet innvirker på soppinfeksjonene, er det ifølge Marius Johansen liten grunn til å frykte smitte.

– Soppinfeksjon i underlivet regnes ikke som en seksuell smittsom sykdom. Det er sjelden at partner trenger behandling, slår han fast.

– Noen opplever at partneren kan få en hudreaksjon på penishodet, ofte som tørr og flassende hud. Det er ingenting i veien for at mannen bruker soppkrem i noen dager på penishodet, men dette har trolig ingenting å si for kvinnen får tilbakevendende soppinfeksjon eller ei, fortsetter Johansen.

– Kosthold kan ha noe å si

Flere av de innsendte spørsmålene handlet om kosthold, spesielt karbohydrater og sukker.

Alina:

Jeg var tidligere veldig plaget av sopp minst en gang i måneden. Fikk resept, men det kom alltid tilbake. Moderat lavkarbo hjalp meg! Jeg kuttet potet, pasta, ris, brød og sukker og har ikke hatt soppinfeksjon på over et år.

Marius Johansen:

Hei. Så flott at dette hjalp for deg! Som nevnt, vet man ikke om det er sammenheng mellom kosthold og soppinfeksjon i underlivet, samtidig har jeg ingen innvendinger mot å forsøke det.

– Det vanligste er at man ikke finner noen spesiell årsak til soppinfeksjoner i underlivet. Fire forhold vet man med sikkerhet at disponerer for det: Graviditet, sukkersyke, antibiotikabruk og nedsatt immunitet, fortsetter han.

Oppsøk lege mens du har plager

Noen forteller at de har plager som kommer og går, for eksempel i forbindelse med menstruasjon.

– Jeg vil anbefale å sjekke plagene hos en lege, og da er det en fordel at du sjekkes mens du har plagene, sier Johansen.

– Er du under 25 år og bor i Oslo, kan du sjekke deg gratis hos oss på Sex og samfunn. Alle helsestasjoner for ungdom er også gratis, men tilbudet varierer fra sted til sted. Dersom du har mistanke om at plagene kan skyldes en seksuelt overførbar infeksjon, er det også gratis å gå til fastlegen, uansett alder, fortsetter han.

Sex og Samfunn ligger i Oslo, like ved legevakten, og er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne. Fra mandag til torsdag har senteret åpent for gratis konsultasjoner for alle unge ut det året man fyller 25 år. De vanligste problemstillingene dreier seg om seksuelt overførbare infeksjoner, prevensjon og uplanlagte graviditeter. Det er ikke nødvendig med timebestilling, og du behøver ikke ha bostedsadresse i Oslo for å benytte klinikken.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.