NRK Meny
Normal

Trikset som får ringen av hoven finger

Hege Elisabeth Sollund prøvde alt fra tanntråd til såpe, men ringene ville ikke av. Her er de beste rådene til deg som opplever det samme.

Sliter du med å få av ringen? Da kan du prøve en strikk

Ved å bruke en strikk, kan du enkelt få av en ring som sitter fast på fingeren.

Lirker du og drar, men ringen vil ikke av? Det er et problem helsepersonell og gullsmeder ser ofte. Hege Elisabeth Sollund måtte selv ha helsehjelp til å få av trange ringer.

Hege Elisabeth Sollund

Hege Elisabeth Sollund.

Foto: Privat

– Jeg hadde hatt på meg ringene i veldig lang tid, og det begynte å bli plagsomt. Det klødde og fingeren hovnet opp, sier hun til NRK.

Måtte ta hardt i

Sollund prøve først å ta tanntrådtrikset, der man surrer fingeren i tanntråd. Det fungerte ikke. Hun hadde også prøvd både olje og såpe uten hell.

– Til slutt måtte jeg bestille time hos legen, slik at de kunne klippe dem av. De måtte ta hardt i for å få det til, forklarer hun.

Hun forteller at hun hadde en litt romslig ring nederst, men fikk problemer da hun skulle presse på en smalere ring over den.

Hoven finger etter at en ring har sittet fast

Hege Elisabeth Sollunds finger etter at ringen var blitt fjernet.

Foto: Hege Elisabeth Sollund

– Fingeren er helt fin igjen nå, men jeg skal ikke ta på for liten ring igjen.

Ved skadepoliklinikken ved Sykehuset Østfold, får de ofte inn pasienter som må fjerne ringer på grunn av brudd eller andre skader. Men de får også pasienter som ikke får av ringen selv.

Ringer som er klippet opp

Ringene til Hege Elisabeth Sollund etter at de var klippet av.

Foto: Hege Elisabeth Sollund

– Det første vi gjør er å prøve å fjerne ringen på vanlig måte. Ofte går det greit med gull og sølvringer, men hvis ringen er av stål, er det verre, sier Anne-Gina Kongsberg, sykepleier ved skadepoliklinikken.

Da må de til med en egen ringkutter.

Fant triks på nettet

Det beste trikset for å fjerne ringer, har de funnet på Youtube, sier sykepleieren.

– Vi bruker en strikk, slik som man i gamle dager brukte som hoppestrikk eller strikk til bukser.

Strikk rundt finger

En god gammeldags hoppestrikk er fin å ta av ring på hoven finger med.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Trikset går ut på at man tar den ene enden av strikken under ringen. Strikken surres stramt nedover hele fingeren. Så tar de tak i den delen av strikken som er under ringen, og drar forsiktig i den. Da vil ringen gli over området som er strammet av strikk. Se video øverst i saken for demonstrasjon.

– Det er ikke farlig å bruke strikktrikset. Det er mer skadelig å la ringer sitte på lenger enn de skal, sier Kongsberg.

Du kan også gå til en gullsmed.

– Vi bruker en ringsagtang, et eget verktøy med et tynt sagblad. Vi sager et snitt i ringen som også gjør det enkelt å redde den etterpå, sier Bjørn Tønnesen, rektor ved Plus-skolen.

Er du bekymret for ringen skal bli ødelagt, så kan rektoren ved gullsmedutdanningen berolige deg med at det ikke er noe problem å reparere ødelagte ringer.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.