Trening på tredemølle

Professor Jorunn Sundgot-Borgen har gode råd for trening på tredemølle uten å løpe.

Tredemølle
Foto: Scanstock

 

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg er en kvinne på 40 år som sliter med overvekt og ryggproblemer. Jeg har tredemølle og lurer på hvordan jeg kan trene riktig på denne.

Jeg kan ikke løpe på grunn av ryggsmerter, men jeg kan gå i bra tempo. Hvor lang tid skal det gå før eller etter et måltid før jeg kan ta en økt på mølla? Jeg spiser etter Libradietten - ofte og lite med mye grønnsaker og noe frukt. Håper du kan hjelpe meg litt på vei.

 

Jorunn svarer

Hei. For riktig trening på tredemølle gjelder de samme prinsippene som for å gå/løpe utendørs. Det som er litt lettere med en tredemølle er at du selv bestemmer når motbakkene skal komme og hvor lange de skal være.

Det å gå i motbakker er svært god trening. Du får opp pulsen din på en enkel og kontrollert måte. I tillegg kan du få økt styrke i beina ved å gå i bratte motbakker.

Tredemølle
Foto: RUNE PETTER NESS / Scanpix

Senk farten på tredemøllen og konsentrer deg heller om å gå med stigning på tredemøllen. Hvor bratt motbakken skal være kan du bestemme selv. Begynn med litt slakk motbakke, for deretter å gjøre bakken brattere i kortere perioder. Pulsen vil øke i takt med belastningen akkurat som ved intervalltrening.

En god treningsform kan gjøres som en intervall med fire minutter arbeid i en motbakke og med to minutter rolig gange på tilnærmet flatt underlag. Gjenta dette minst fire ganger.

Blir dette for tøft i starten, kan du justere intervalltiden. Det viktigste er at du i perioder får opp pulsen.

Når det gjelder tidspunktet for å trene i forhold til inntak av mat, vil jeg anbefale deg å vente minst 30 minutter etter et større måltid.

Samtidig er det viktig å ikke vente for lenge etter et måltid før du skal trene. Det er viktig å ha energi nok til å gjennomføre en treningsøkt.

Start aldri en treningsøkt på tom mage. I etterkant av en treningsøkt anbefales det å tilføre litt karbohydrater og proteiner. Mengden du skal tilføre avhenger av intensiteten og varigheten på treningsøkten.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.