Hopp til innhold

Trening og terapi mot overvekt

Under 10 prosent av dem som slanker seg klarer å holde vekta. Men med et spesialtilpasset kurs på statens regning lykkes hele 80 prosent!

Hanne Dahlen og Jan Erik Høvik.
Foto: Anders M. Leines / NRK

 

De peser seg opp bakken. – Stå på, helt opp! Det skal være slitsomt!

Trettifem litt tunge kropper gir alt. Når fløyta blåser er det ikke mye pust igjen. Hanne Dahlen stønner. Jan Erik Høvik tørker svetten. – Dette er selvpining!

Helgelandsmoen var tidligere en miltærleir. Nå er det gjort om til en helsecamp for overvektige, betalt av det offentlige. Her arrangerer Norges Idrettsmedisinske Institutt kurs i livsstilsending for overvektige, på oppdrag fra Helse Øst.

Fedmeoperasjon

Kurset er et tilbud til pasiener som må endre livsstil på grunn av sykelig overvekt. Disse pasientene står også i kø for å få fedmeoperasjon. Hanne Dahlen har gått ned over 20 kilo på ett år, og er en av flere som har takket nei til operasjon etter oppholdet på Helgelandsmoen.

- Jeg vet at jeg ville gått raskt ned i vekt med en operasjon. Men jeg innser at det jeg må gjøre er å endre gamle vaner og gammel tankegang. Jeg må legge om til en helt ny livssstil som kan vare livet ut. Det vil jeg ikke oppnå med en slankeoperasjon, sier hun.

Både Hanne og de fleste her har forsøkt utallige slankekurer. – Jeg har flere ganger gått ned 10-15 kilo, for så å gå opp 20, forteller Hanne.

Forskjellen denne gangen er at nå skal vektreduksjonen vare. Fire måneder tilbringer deltakerne på Helgelandsmoen. Deretter følges de opp hjemme, og så er de to ganger tilbake på en ukes oppfølgingskurs.

Oppfølging viktig

Prosjektleder Lena Klasson Heggebø
Foto: Anders M. Leines / NRK

Opplegget på Helgelandsmoen baserer seg på tett oppfølging over lang tid. Og det er bygget på tre elementer: hard fysisk trening og endring av kostholdet, samt teknikker for å mestre den nye livsstilen.

- Det vi bruker mest tid på her er fysisk aktivitet. Men det som kanskje er det viktigste for å få gode resultater, er å gi deltakerne motivasjon og mestringsteknikker som de kan bruke i hverdagen. Derfor jobber det to psykologer her, forteller prosjektleder Lena Klasson Heggebø.

Puls følger Jan Erik Høvik idet han går ned til en times gruppeterapi i motivasjon og mestring. Men vi får ikke være med inn.

- Dette er vårt hellig rom, her kan vi prate om alle de tingene vi overvektige sliter med, forteller han. - Her har jeg fortalt ting om meg selv som jeg aldri før har snakket med noen andre om før.

Deltakerne har både individuell terapi og gruppesamtaler med psykolog. Kurset på Helgelandsmoen har ansatt både lege, sykepleier, psykologer og idrettsledere for å hjelpe deltakerne. Ved en vanlig slankekur vil de aller fleste gå opp igjen i vekt etter ett år.

Oppsiktsvekkende

Men resultatene på Helgelandsmoen er oppsiktsvekkende gode. 80 prosent klarer å holde både på vekta og på den nye livsstilen. - Dette er ikke noen slankekur men en varig livstilsendring, sier Lena Klasson Heggebø.

For deltakerne var det livsnødvendig å endre livsstil. Mange sliter med alvorlige plager som hjerte- og karsykdommer, diabetes og høyt blodtrykk som følge av overvekten. Vanlige fysiske plager er slitasjegikt i knær og hofter og dårlig rygg. Ofte har overvektige også psykiske plager.

Dagens andre harde treningsøkt er over. Fire runder beinhard kondisjonstrening i bakken. To idrettsledere er med å drive gruppa. - Det var tøft, sier en anpusten og svett Hanne.

Men det må til. Ett år er gått siden hun startet det som må bli en varig livsstilsendring. – Dette er helt nødvendig for å få et verdig liv, sier hun. 

Fastlegen kan henvise

Hvis du ønsker kontakt med NIMI, Norges Idrettsmedisinske Institutt, kan du gå inn på nettsiden deres . Under avdeling Ringerike finner du opplysninger og telefonnumre til Helgelandsmoen.

Kriteriet for å komme med på et kurs på Helgelandsmoen er at man har en BMI på over 35. Det regnes som sykelig overvekt. Det er fastlegen som henviser til Aker Sykehus, som har ansvaret for sykelig overvektige i Helseregion Øst.

Målet for suksess når det gjelder opplegget på Helgelandsmoen er at deltakerne skal klare å gå ned 10 prosent av kroppsvekten og holde denne i ett år.

På det første kurset i januar 2006 deltok 54 personer. 35 av dem kom tilbake på oppfølgingskurs ett år senere. Av disse var det 80 prosent som hadde nådd målet. Man vet ikke hvordan det er gått med de 19 som ikke kunne være med på oppfølgingkurset. Flere oppga praktiske grunner til at de ikke kunne være med.

Men hvis man i verste fall går ut fra at alle 19 ikke har klart målet, så utgjør de som har lykkes 55 prosent. Det er også et svært høyt tall.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)