NRK Meny
Normal

Trening og leddgikt

Hun sliter med å finne treningsformer. Jorunn kommer med tips til henne og andre revmatikere.

Illustrasjonsfoto
Foto: Visual Media / Vismedia

 

Jeg er en ung kvinne som har hatt leddgikt i tre år. Heldigvis er jeg godt hjulpet av medisiner, og har ingen særlige plager i hverdagen, men likevel synes jeg det kan være vanskelig å finne en god treningsform.

Vet at svømming er bra, men synes at mange bassenger har for kaldt vann, så jeg føler at leddene stivner.

Vil yoga, pilates eller andre moderne treningsmåter være bra for meg?

Er i utgangspunktet ikke glad i å trene, men gjør det jeg må for å holde meg i akseptabel allmenform... Går av og til på treningsstudio og driver kondisjonstrening på sykkel eller lignende, ellers går jeg en del turer i byområder. Håper på opplysende svar!

Jorunn svarer

Det er flott at du er bevisst på betydningen av å være i generell god fysisk form.

Nyere forskning innen for Revmatologi viser dessuten at det er svært viktig for revmatikere å holde på med tilpasset fysisk aktivitet. Dette er viktig for å ivareta bevegeligheten i leddene, styrke musklene rundt leddene samt forebygge osteoporose.

Det er godt å høre at du har funnet frem til riktig medisinering. Dette betyr, antar jeg, at du er stabil hva angår sykdommen din. Du vil derfor antakeligvis ha godt utbytte av å trene.

Vanngymnastikk og svømming i varmtvannsbasseng er svært ofte effektivt for personer med revmatiske sykdommer. Dette fordi det varme vannet kan virke lindrende og fordi det er trening som er skånsomt mot leddene.

Har du varmtvannsbasseng i nærheten av deg? Dersom du har det vil jeg anbefale deg å prøve dette.

Yoga og Pilates er meget gode treningsformer for deg. Begge treningsformene er skånsomme. Yoga gir deg avspenning og bevegelighet. Pilates gir deg stabiliserende styrke, noe som er svært viktig for deg. Tai Chi har vist seg å være meget gunstig for personer med revmatisme. Det er utført studier på dette som viser gode resultater.

Sykling er bra. Gangtrening også. Håper du bruker gode sko med støtdempende såler.

Du sier du ikke er så glad i å trene. Kanskje det da er ekstra viktig å variere treningen. Prøv litt forskjellige ting. Det viktigste er at du er fysisk aktivitet ca. 30 min. daglig.

Jeg vil anbefale deg å ta en titt på  www.revmatiker.no  - nettsiden til Norsk Revmatikerforening. Du er kanskje medlem av foreningen allerede? Hvis ikke anbefaler jeg deg å melde deg inn. De har en rekke gode gruppetilbud. De har for eksempel oversikt over varmtvannsbasseng etc.

Lykke til videre!

Mvh Jorunn Sundgot-Borgen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.