NRK Meny
Normal

Trening og graviditet

Hun har jogget hver dag i 15 år. Kan hun fortsette med det når hun er gravid?

 

Graviditet og trening
Foto: unknown

 

Spørsmål

Hei Jørgen. Jeg lurer på et par ting som gjelder løpetrening når jeg er gravid. Hvor lenge kan jeg holde på med dette? Kan det være farlig for barnet og hvor bør pulsen ligge?

Jeg har løpt hver dag i 15 år med mye intervalltrening, og jeg ønsker å holde på med dette lengst mulig ut i svangerskapet. Er seks uker på vei nå.

Svar fra Jørgen

Vi vet at norske kvinner har en noe høyere abortfrekvens i første trimester (12 uker) enn i de andre nordiske land. Man har ikke visst hvorfor, men en av teoriene er at norske kvinner er mer fysisk aktive under graviditeten. De går på ski, jogger og trener både styrke og kondisjon.

I andre land er det nok en tendens til å «ruge» mer i svangerskapet.

Gravid (Illustrasjonsfoto)

Pass på å få nok hvile.

Foto: unknown

Det foreligger en del ny forskning rundt dette som antyder noe av det samme. Fysisk aktivitet i svangerskapet er stort sett av det gode. Når det er sagt, så er det klart at kvinner skal ta hensyn i svangerskapet.

Trening for gravide

Vi anbefaler ikke hardtrening. Jogging er neppe heller å anbefale om det da ikke utvises moderasjon i mengde og forsiktighet i forhold til terreng og fottøy.

Under jogging på hardt underlag vil det være gjentagende små støt i bekken og rygg. Man kan ikke utelukke at dette kan medføre en øket risiko for abort.

Mageøvelser skal man ikke ta. Det øker trykket i buken betydelig og gir dermed en høyere abortrisiko.

Sats på balansert trening, lytt til kroppen, ikke overdriv og pass på å få godt med hvile.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

  Se den populære serien Jordmødrene

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.