Trening og bekkenløsning

Hvordan skal man trene og komme i form selv om man har bekkenløsning?

Kvinne med ball (Illustrasjon)
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Jeg fikk mitt fjerde barn i april 2006 og var plaget med bekkenløsning under hele svangerskapet. De fire siste månedene måtte jeg ligge.

Nå er jeg bedre, men langt i fra bra, og jeg skulle gjerne kommet meg i form og fått bedre kondis. Trenger tips om hva jeg kan gjøre og hvordan jeg samtidig kan bli god i bekkenet. I dag får jeg vondt av 45 minutters gange med barnevogn.

Jorunn svarer

I første omgang vil det kunne være lurt å gjøre øvelser som kan bedre bekkenplagene og eventuelt redusere smertene. Da kan det være lettere å mosjonere/trene for å øke utholdenheten din.

Så lenge en tar hensyn til smerter og plager, er det ikke farlig å bevege seg.

Nøkkelen er å kjenne sin egen kropp og finne balansen mellom aktivitet og hvile.

Trening (Illustrasjon)
Foto: ScanStockPhoto

Det er fysioterapibehandling, med vekt på stabilitetsøvelser, som er den mest brukte form for behandling av bekkenplager. Det er også viktig å se på hvordan man beveger seg i hverdagen og bli mer bevisst på hvilke bevegelser man gjør til daglig.

Det handler om å øke den motoriske kontrollen av muskulaturen i rygg og bekken, aktivere muskler som brukes lite eller ingenting, og å bedre samspillet mellom de ulike gruppene av muskler i bekken og rygg.

Det kan være lette aktiviteter som vi holder på med over tid, for eksempel å sitte eller stå, som provoserer frem plagene.

Studier tyder på at pasienter med smerter som provoseres frem av dette, ikke klarer å holde rygg og bekken i midtstilling. De mangler dynamisk kontroll over den dype muskulaturen, selv om de ofte er sterke i den overfladiske muskulaturen. Den overfladiske muskulaturen ligger ytterst og de dype musklene ligger rundt ryggsøylen og i buken.

De overfladiske musklenes oppgave er å bevege kroppen, mens de dype musklenes oppgave er å styre og finjustere bevegelse av leddene i bekken og rygg. De overfladiske og dype musklene jobber ideelt i et samspill, og det er ofte slik at dette samspillet ikke fungerer optimalt hos mennesker med rygg- eller bekkenplager.

Biceps
Foto: ScanStockPhoto

Det trengs mer forskning på området, men det kan tyde på at et spesifikt og nøye tilrettelagt treningsprogram og behandlingsprogram kan forebygge og behandle bekkenplager, men jeg vil anbefale å ta kontakt med en fysioterapeut, som kan tilrettelegge et trenings-/behandlingsprogram, hvor du blir nøye fulgt opp.

Når det gjelder kondisjon, kan det være lurt å starte forsiktig.

Om du klarer 45 minutter moderat gange 3-5 ganger i uka er det veldig bra. Etter hvert kan du øke intensitet og varighet. For å øke hjertemuskulaturens kapasitet, trenger man å gå såpass fort at man blir litt svett og andpusten. Både stepmaskin og sykkel er også kondisjonstreningsformer og kan være gode alternativer til å komme i bedre form. Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)