NRK Meny
Normal

Trening minsker brystkreftrisiko

Enda en grunn til å trene jevnlig.

Mor og datter, kvinne, trening
Foto: ScanStockPhoto

Jenter og unge kvinner som trener jevnlig har 23 prosent redusert risiko for å få brystkreft i ung alder, mener amerikanske forskere å ha funnet ut.

Og ifølge studien, er det særlig de jentene som har vært mye fysisk aktive i 12-22 årsalderen, som har lavere risiko for å utvikle sykdommen før overgangsalderen, melder forskning.no.

LES OGSÅ: Grønnsakene kreftcellene frykter

Kvinne, bryst

Trening forebygger kreft.

Foto: unknown

Trening betaler seg

Omkring 65 000 kvinner i alderen 12-35 år har i seks år vært med på forskningsprosjektet som forskere fra Washington University School of Medicine i St. Louis og Harvard University i Boston har ledet an.

- Våre funn viser klart at fysisk aktivitet i tenårene og som ung voksen betaler seg i det lange løp, siden det reduserer risikoen for brystkreft i ung alder, sier forsker og lege Graham Colditz ved Washington University School of Medicine.

LES OGSÅ: Bekymret for brystkreft

- Må ikke være maratonløper

Den helsebringende treningseffekten ble ikke koblet til noen spesiell form for trening, men mengden fysisk aktivitet tilsvarte hos de mest aktive tre og en kvart time løping ukentlig.

- Du behøver ikke være maratonløper for å få uttelling for fordelene trening fører med seg, sier Colditz.

Men hvor mye og hva slags aktivitet som gir best uttelling er fortsatt ukjent. Likevel anbefaler American Cancer Society kvinner å være fysisk aktive 45-60 minutter minst fem ganger i uken.

Unge syke

Tidligere forskning har også vist sammenhengen mellom regelmessig mosjon og redusert brystkreftrisiko.

Ifølge Kreftforeningen kan ett av tre krefttilfeller unngås med sunnere livsstil.

Spis sunt og variert - og få i deg nok av frukt og grønnsaker, vær fysisk aktiv minst en halvtime hver dag, moderer alkoholinntaket og stump røyken er noen av hovedrådene fra Kreftforeningen.

LES OGSÅ: Folat halverer brystkreft-risiko

LES OGSÅ: Kreftfarlig nattarbeid

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.