NRK Meny

Trening før maraton

Hvordan bør hun trene for å være i best mulig form for å løpe halvmaraton?

Jogger
Foto: ScanStockPhoto

Artikkelen er flere år gammel.

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg er ei jente på snart 28 år som har blitt utfordret av en venninne til å delta i Oslo halvmaraton i august. Jeg lurer på om du kunne gi meg noen råd om hvordan jeg skal trene frem til dette?

Det lengste jeg har løpt sammenhengende er vel en mil, så to mil er en ganske stor utfordring for meg.

For øyeblikket er jeg ikke spesielt godt trent kondisjonsmessig, men når jeg er inne i en god treningsperiode jogger mellom fire og seks kilometer, tre ganger i uka. Ellers trener jeg med fitnessball og magedans to ganger i uka. Målet med å delta i halvmaraton er ikke å vinne, men å utfordre meg selv og ha noe å jobbe frem mot.

Svar fra Jorunn

Jogging
Foto: ScanStockPhoto

Hei. Så flott at du tar i mot utfordringen fra din venninne om å løpe halvmaraton. Det er klokt av deg å se på dette som en utfordring og ikke ha som mål å løpe raskest mulig.

Les også
Kom i joggeform på fire uker

Det høres ut som du er inne i en fin treningsperiode hva angår joggingen. Du bør nok ta sikte på å øke distansen etter hvert som du merker at formen blir bedre.

Øk distansen trinnvis. For eksempel med en til to kilometer i uken. Husk at halvmaraton er tre ganger lengre enn den distansen du nå løper.

Les også
Husk dette før trening i varmen

Det er fint at du varierer treningen med fitnessball og magedans. Allsidighet er uansett viktig!

Les også
Slik trener du intervaller

Siden målet ditt med halvmaraton først og fremst er å klare å gjennomføre, er altså mitt beste tips at du gradvis øker joggedistansen din, og at du i god tid før august prøver å jogge hele distansen, slik at du er fysisk og mentalt forberedt på distansen.

Jeg mener ikke med dette at du skal løpe distansen flere ganger i uken, men at du prøver deg på hele distansen minst én gang før løpet.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.