Hopp til innhold

Trenger du egentlig flåttvaksinen?

- Har du hytte i ett av disse områdene eller skal ligge i telt på Hove-festivalen, ville jeg ikke vært i tvil, sier overlege Tone Skarpaas.

Skogflått

Tilfellene av hjernebetennelsen skogflåttencefalitt er konsentrert rundt visse punkter på kartet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Tone Skarpaas

Å fjerne flått en gang i døgnet hjelper ikke mot encefalitt, forklarer overlege Tone Skarpaas.

Foto: Sørlandet sykehus

Skogflåtten regnes som den verste smittesprederen av blodsugerne i Nord-Europa. Av sykdommene den kan bringe videre er borreliose vanligst, men den farligste er skogflåttencefalitt.

– Det er en sjelden sykdom i Norge. Vi har 10-13 tilfeller per år. Men tilfellene er konsentrert rundt visse punkter på kartet, forteller overlege Tone Skarpaas ved Sørlandet sykehus til NRK.no.

Fordi sykdommen er svært alvorlig, anbefaler Folkehelseinstituttet at man vaksinerer seg mot skogflåttencefalitt hvis man går mye i skog og mark i alle kommuner hvor sykdommen er påvist.

Men for en familie på to voksne og to barn koster vaksineringen første året rundt 2000 kroner, og spørsmålet blir for mange: Trenger vi egentlig dette?

LES OGSÅ:

Skal du på Hove?

Langt fra alle flått bærer på encefalitt-viruset. Men ut fra hvor folk har blitt syke, vet man også hvor det er høyere sannsynlighet for å bli smittet.

– Høyest risiko er det på Tromøya og i Arendal, i Mandalsregionen og i Lyngdal-Farsund, forteller Tone Skarpaas.

– I disse områdene vil jeg si at det ikke er noe å tenke på. Selv om risikoen er liten, er den for stor til å la være å vaksinere seg, fortsetter hun.

– Også hvis man skal på Hove-festivalen på Tromøya?

– Hvis man skal være tett på naturen, for eksempel ligge i telt under Hove-festivalen, kan det være fornuftig med vaksine. Men hvis man bare skal stå og høre på en konsert, er jo risikoen mye mindre for flåttbitt, sier Skarpaas.

LES OGSÅ:

Syke et halvt år

Skogflåttencefalitt er en hjernebetennelse som gjerne gir influensalignende sykdom først. Man blir frisk, men syk igjen etter noen dager. Og da er symptomene verre:

– Felles for alle pasientene er at de har en intens hodepine med kvalme og gjerne oppkast. I tillegg er de gjerne ustø, forteller Tone Skarpaas.

– Noen får dobbeltsyn, talevansker eller psykiske endringer. En av pasientene trodde vi at hadde akutt alzheimer faktisk. Lammelser forekommer også, fortsetter hun.

Det er vanlig å ha plager i rundt et halvt år.

– De fleste får problemer med hukommelsen og strever i forhold til arbeidslivet i uker og måneder. Som regel blir man imidlertid ganske bra etter et halvt år, er Skarpaas' erfaring.

Dødeligheten for skogflåttencefalitt er på 1-2 prosent i Europa.

Smitter raskere enn borrelia

Mange har gode rutiner for å sjekke barna og seg selv for flått hver kveld. Og dette er en god forsikring mot å bli smittet av borreliose.

– Slik er det dessverre ikke med encefalitt. Viruset smitter mye raskere, og det er jo helt urealistisk at folk skal gå rundt og sjekke seg for flåttbitt hele dagen, sier Skarpaas.

Hun understreker imidlertid at faren for å bli syk av flåttbitt er liten.

– Dekker du til kroppen med klær og bruker insektsmiddel, reduserer det også risikoen.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)