Tre ting som gjør deg slankere

Ny studie avslører triksene. Og de er ganske enkle.

Venner som spiser

Å spise ute med venner er hyggelig, men ifølge en ny studie bør du ikke gjøre det for ofte om du er opptatt av å holde linjene.

Foto: Colourbox

Du er kanskje bevisst på hva du spiser, men tenker du like mye på hvordan du spiser?

En ny studie publisert i tidsskriftet Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics viser at det er tre ting som teller inn dersom du ønsker å gå ned i vekt.

  1. Du bør skrive ned hvor mye du spiser hver dag.
  2. Du bør spise tre faste måltider hver dag.
  3. Du bør ikke spise ute så ofte som én gang i uka.

Gikk ned 10,7 prosent av kroppsvekten

Forskerne fulgte 123 kvinner som var del av en større kost- og treningsstudie i USA gjennom et helt år.

I gjennomsnitt hadde kvinnene en BMI på 31,3, altså var de alle svært overvektige.

De fulgte ikke samme vektreduksjonsopplegg, men da året var omme hadde kvinnene i gjennomsnitt gått ned 10,7 prosent av kroppsvekten sin.

Forskerne fant ut at de som hadde ført dagbok over matinntaket sitt gikk ned 2,73 kilo mer enn de andre.

De som konsekvent spiste tre måltider om dagen gikk ned rundt 3,5 kilo mer enn de andre som hoppet over måltider.

Det forklarer forskerne med at de som dropper måltider er mer sultne ved det neste, og dermed spiser mer.

Lurt å spise hjemme

Det å spise ute var ikke noe sjakktrekk når poenget var å bli slankere. Det viste seg nemlig at det gjorde det vanskeligere å kontrollere kaloriinntaket.

Jo oftere kvinnene spiste ute, jo mindre gikk de ned i vekt.

De av kvinnene som spiste lunsj ute minst en gang i uka gikk ned 2,27 kilo mindre enn de som spiste ute sjeldnere.

Nå var det heller ikke slik at maten de valgte på restaurant var skyld i den lavere vektnedgangen. Kun ti prosent av de som spiste ute rapporterte at de besøkte fast food-steder.

Slik spiser du sunt

Kirsti Bjerkan

Klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

Foto: Magne Hansen / NRK

Synes du det er vanskelig å spise sunt? Sjekk følgende råd fra klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan i denne saken på NRK.no:

– Når du skal endre kostholdet er det viktig å tenke på hva du kan spise i steden for hva du bør kutte ut eller redusere, sier Bjerkan.

– Øk inntaket av frukt, bær og grønnsaker, finn de grove eller ekstra grove kornproduktene. Velg rent kjøtt med lite fett, lag retter med fisk flere ganger i uken.

– Det koster å endre matvaner. Start med å endre noe du vet du kan klare. Hvis du vet at du spiser få eller for store måltider, kan et førstesteg være å spise flere ganger i løpet av dagen, sier hun.

Oversikt, kontroll og rutiner er tingen

Selv om studien inkluderte overvektige kvinner mener forskerne at resultatene de kom frem til også kan gjelde for befolkningen for øvrig.

De mener at oversikt, kontroll og rutiner rundt måltidene i større grad ser ut til å hjelpe for vektnedgang enn det spesiell mat og spesielle dietter gjør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)