NRK Meny
Normal

Traumatisk atskillelse

I dag sliter flere av mennesker med seinskader. Foreldre skulle ikke være tilstede på norske sykehus midt på 50-tallet og utover, fordi dette gjorde barna urolige, sier Bjørg Holm.

Bjørg Holm
Foto: Privat bilde

- Det er flere eksempler på at små barn døde på sykehus for noen 10 år siden, sannsynligvis av mangel på kjærlighet, trygghet og kroppskontakt, skriver Bjørg Holm i sin bok I draumen sprang eg.

Hun legger til at dette kan hun selvfølgelig ikke bevise, men noe av de aller minste sykehusbarna ble bare liggende i sykesengen og ingen på sykehuset brydde seg.

Foreldrene skulle ikke være tilstede, fordi dette gjorde barna urolig, Det var denne ideen som var rådende i norske sykehus på 1950, 60 og 70 tallet. I dag sliter flere av disse menneskene med seinskader.

Sendt til Sverige

Helge Reistad
Foto: Privat bilde

Helge Reistad etter at han er kommet tilbake til Norge etter sitt opphold i Sverige. Han fikk polio og ble sendt til Sverige som 2-åring.

En periode visste ikke foreldrene hvor han var i Sverige. I ettertid reagerer Reistad mest på at han ble behandlet som en gjenstand som knapt ble lagt merke til. Men håper at en eller annen pleier på sykehuset gav han trøst.

Han mener dette tomrommet han fikk i sin bevisshet de første leveårene, har gitt han sår. Rett og slett av mangel på kjærlighet, i en svært kritisk og vanskelig periode. Men samtidig har hans barndomsopplevelse gitt han en spesiell styrke til å overleve.

I Mellom himmel og jord denne uka hører du også lytternes egne historier om hvordan de opplevde å ble adskilt fra sine nærmeste barn. Psykolog Anne Kristine Schancke ved Sunnås sykehus forteller at det er helt avgjørende for menneskets utvikling at barnet føler trygghet i forhold til sine nærmeste.

Hør: Barn på sykehus i Mellom himmel og jord

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.