NRK Meny
Normal

Trafikk og fellesskap

Rundt klokka åtte på morgenen skal mange på jobb. Da er det mange slags fellesskap som dukker opp, sier trafikkforsker Trine Marie Stene.

Trine Marie Stene.
Foto: NTNU

Dagens mennesker er selvopptatte og egoistiske, blir det sagt. Og hvis det er riktig er vi vel også slik i trafikken, der den enkelte ønsker å komme seg frem uten for mange hindre. Eller finnes det tross alt et slags fellesskap der?

En dag kåsør og medarbeider i Mellom himmel og jord,  Ingvar Rostad, kjørte til jobben, holdt han på å kollidere to ganger i rushtrafikken. Han skulle skifte felt, men ble hindret av en annen bil som skyntet seg å tette igjen den luka han hadde tenkt å kjøre inn i.

Litt senere holdt han på å kollidere med en annen bil som ikke blinket da den skulle svinge. Og om ikke det var nok, så var det en bil som tidligere på morgenen hadde forsøkt å presse ham til å øke farten på et meget glatt føre.

Det fikk Ingvar Rostad til å ta kontakt med trafikkforsker Trine Marie Stene ved SINTEF for å hører om hvordan det står til med fellesskapet i trafikken.

Rundt klokka åtte på morgenen skal mange på jobb. Da er det mange slags fellesskap som dukker opp, sier trafikkforskeren. En lærer har kanskje fellesskap med de elevene vendkommende ser i køen. Et annet fellesskap er yrkessjåførene han møter på veien.

Det er nok sjelden folk kjører på noen med vilje. Det blir problemer i trafikken når vi er så opptatt av våre egne mål at det overskygger andre ting, sier Stene.

Hør om trafikk og felleskap.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.