Trådløs musikk på alle måter

Radio fra hele verden eller musikk fra alle hjemmets datamaskiner. Her er bordradio-apparatene som kobler seg opp via nettet.

Philips Streamium NP2900 og Tivoli Audio Networks
Foto: Lyd & Bilde

De aller fleste radiostasjoner legger i dag sendingene sine ut på nettet i sanntid. NRK er ikke noe unntak . Man kan enten koble seg opp med datamaskinen og lytte, eller skaffe seg en internettradio. Disse kobler seg opp via det trådløse nettverket og ut på Internett.

Et sentralt register holder rede på alle stasjoner og sender dem over til apparatet slik at man kan bla mellom dem via region eller musikksjanger.

Mange stasjoner legger også ut podcaster, noe som kort fortalt er et arkiv over de mest populære programmene deres slik at man kan høre på dem i ettertid.

Foruten å formidle radiostasjoner, kan de fleste apparatene også spille av musikk fra enheter i nettverket. Serveren kan enten være programvare i datamaskinen, som Windows Media Player 11, eller et apparat som en nettverksharddisk med innebygd støtte for å dele ut medier i nettverket.

 • Trenger du tips til gode julegaver? Prøv vårt Gaveorakel !

Slik testet vi

Vi rigget opp apparatene med en trådløs router av bra kvalitet. I nettverket finnes også en nettverksdisk med støtte for uPnP som sendte ut musikk i en mengde formater og av bra kvalitet.

Deretter prøvde vi FM-radio, internettradio og å spille av musikken i nettverket. Håndtering, stabilitet i oppkoblingen og lydkvalitet ble notert og satt karakter på.

Det ble også delt ut plusspoeng for ekstrafunksjoner. Disse radioene er testet:

Audio Pro Radio One

Audio Pro Radio One

Audio Pro Radio One

Foto: Lyd & Bilde

Radio One mangler riktignok internettradio, og kan ikke kobles i nettverk. Men derimot har den en utmerket FM-radio og fremfor alt bluetooth. Dermed kan man bruke den som en hi-fi-høyttaler til mobiltelefon eller datamaskin selv om den står i rommet ved siden av.

Utsiden er dekket av lær og gjør den til en lekker dings uansett hvor den står, og den har dessuten meget bra lyd til tross for sin nette størrelse. Komplettér med subwoofer, og vips så har du et komplett trådløst musikkanlegg.

Pluss for bluetooth, bra mottak og bra lydkvalitet.
Minus: Ingen internettradio, ikke mediespiller, ingen fjernkontroll.

 • Veil. pris: 2000 kroner.
 • Samlet vurdering: 5 poeng av 6 mulige.
 • Best i test!

Grundig Cosmopolit 7

Grundig Cosmopolit 7

Grundig Cosmopolit 7

Foto: Lyd & Bilde

Leter man etter en moden radio både når det gjelder funksjon og form, når Cosmopolit langt, men ikke helt fram. Vi liker den tøffe og moderne formgivningen som får den til å passe utmerket i et kjøkken fylt av de populære kjøkkenapparatene i rustfritt stål.

Dessverre henvises den også dit på grunn av lydkvaliteten som gjør at den passer best som radio – enten det er via FM, DAB eller Internett. Streamer man favorittmusikken via nettverket til denne, blir man skuffet over skarp diskant og mangel på dybde i bassen.

Pluss: Lekker design, bra skjerm, mange kilder inklusiv DAB
Minus: Skarp lyd.

 • Pris: 2000 kroner
 • Samlet vurdering: 4 poeng

Jensen Medialink 1143

Jensen Medialink 1143

Jensen Medialink 1143

Foto: Lyd & Bilde

Med uventet bra kvalitet, DAB+ og batteridrift, er det lett å unnskylde at lyden ikke når samme høyder. Dette er en bærbar overraskelse. Medialink virker velbygd, og den sklisikre overflaten er praktisk når man kjører den på batteri. Den klarer mange kilder, og er den eneste som har mottaker for DAB+.

Knappene på apparatet er gode, men fjernkontrollen imponerer ikke og tegndisplayet er vel lite. Verre er det imidlertid at lyden er halvdårlig. Men til tross for dette kan vi ikke la være å synes at det er ganske herlig å kunne ligge i badekaret og høre på hitlåter fra Karibia uten å måtte strekke ledninger.

Pluss: Batteridrift, DAB+, mange lydkilder.
Minus: Middelmådig lyd, liten skjerm, dårlig fjernkontroll.

 • Pris: 1500 kroner
 • Samlet vurdering: 4 poeng

Logitech Squeezebox Radio

Logitech Squeezebox Radio

Logitech Squeezebox Radio

Foto: Lyd & Bilde

Med utmerket lyd, enkel brukervennlighet og støtte for sosiale nettverk og fototjenester, er dette en klokkeradio som imponerer. Squeezbox Radio er et kompakt apparat med fargeskjerm som til tross for navnet ikke har FM-radio. Derimot har den lettnavigert internettradio og nettverksavspilling. At man må bruke programmet Squeezecenter på datamaskinen til dette, gjør den mindre fleksibel enn de andre apparatene.

Derimot blir formatstøtten bedre og lydkvaliteten meget bra. Ekstra pluss for at skjermen kan vise statusoppdateringer fra Facebook og foto fra Flickr.

Pluss: Bra lyd, lekre ekstrafunksjoner, bred formatstøtte.
Minus: Ingen fjernkontroll, ingen FM-radio, krav om Squeezecenter.

 • Pris: 1700 kroner
 • Samlet vurdering: 5 poeng
 • Beste kjøp!

Philips Streamium NP2900

Philips Streamium NP2900

Philips Streamium NP2900

Foto: Lyd & Bilde

Et pent apparat i et tiltalende format som dessuten låter bra, er ingen dårlig deal. Det er derimot prisen.

Vi liker formatet på Streamium, som gjør den enkel å plassere uten at den føles prangende. Dessuten har de lykkes i å klemme inn stereohøyttalere som faktisk låter meget bra. Den store skjermen og den praktiske fjernkontrollen gjør det lett å bla blant internettradiostasjoner og musikkfiler i nettverket.

Helt klart en av våre favorittapparater i testen. Dersom den bare hadde kostet litt mindre, hadde den vært en kandidat for en utmerkelse.

Pluss: Stor skjerm, bra lyd, digital lydutgang.
Minus: Ingen FM-radio, prisen.

 • Pris: 3000 kroner
 • Samlet vurdering: 5 poeng

Sangean RCR-7WF

Sangean RCR-7WF

Sangean RCR-7WF

Foto: Lyd & Bilde

Produsenten som vant fjorårets test, deltar i år med en modell som er en skuffelse på alle måter.

Kvaliteten og lydgleden som fjorårets modell bød på, finnes det ikke et spor igjen av nå. Dette er mer eller mindre en liten plastaktig klokkeradio med internettradio og nettverksavspilling. Det vil si, når man får den til å fungere. Apparatet slo seg av og på titt og ofte.

Selv når man får lyd ut av den, er det ingen behagelig opplevelse. Denne låter like billig som utsiden gir inntrykk av. Hadde den kostet halvparten, hadde det vært begripelig, men nå er den ganske enkelt ikke kjøpeverdig.

Pluss: Minnekort.
Minus: Ustabil, middelmådig lyd, ingen fjernkontroll.

 • Pris: 2000 kroner
 • Samlet vurdering: 3 poeng

Scott RXi 400 WL

Scott RXi 400 WL

Scott RXi 400 WL

Foto: Lyd & Bilde

Her er kassettbåndenes arvtaker! Det er lenge siden man lagde mikskassetter fra radio, men takket være Scott er nå den moderne digitale versjonen her.

Å kunne spille inn FM- og internettradio er en kul funksjon som gjør at man kan overraske vennene med "mikskassetter" på minnekort. Men apparatet er litt for vanskelig å bruke, og skjermen så liten at det er vanskelig å lese teksten på litt avstand. Verre er det at oppkoblingen til nettet er litt hakkete og lyden dårligere enn gjennomsnittet. Ikke nok med at musikken låter tynn, men stemmer får en unaturlig tone slik at man ikke engang kan lytte på radiodebatter med god kvalitet.

Pluss: Radioinnspilling.
Minus: Unaturlig lyd, vanskelig håndtering.

 • Pris: 1300 kroner
 • Samlet vurdering: 3 poeng

Terratec Noxon iRadio Cube

Terratec Noxon iRadio Cube

Terratec Noxon iRadio Cube

Foto: Lyd & Bilde

Små designede apparater til en rimelig pris låter sjelden bra, men Noxon er unntaket som bekrefter regelen. Leter man etter et lite apparat til nattbordet med en design man ikke trenger å skamme seg over, er Noxons apparat ikke noe dumt valg.

Den store, lettleste skjermen gjør det enkelt å navigere i menyene og få oversikt. Både apparatets knapper og fjernkontrollen er meget bra. Den har både FM- og internettradio, og greier nettverksmusikk uten problemer. Hvis man ikke har urimelige krav til lydressurser eller finlytting, greier den seg bedre enn forventet.

Pluss: Tydelig stor skjerm, bra form og format.
Minus: Begrenset volumspekter.

 • Pris: 1600 kroner
 • Samlet vurdering: 4 poeng


Tivoli Audio Networks

Tivoli Audio Networks

Tivoli Audio Networks

Foto: Lyd & Bilde

Vil man ha et meget pent kabinett, robust funksjonalitet og overlegen lydkvalitet, er valget enkelt. Men det koster også deretter!

Det er ikke så mye å snakke om. Tivolis apparat har overlegen finish, bra skjerm og fungerer utmerket med en lyd som feier de andre apparatene av banen. Men dessverre selges Networks bare i pakke med stereohøyttaleren i Skandinavia, og da blir prisen tre ganger så høy som konkurrerende apparater. Det er eneste grunn til at vi ikke deler ut best i test - som den egentlig fortjener.

Pluss: Herlig finish, utmerket lyd, stabil funksjon.
Minus: Prisen.

 • Pris: 6000 kroner
 • Samlet vurdering: 5 poeng

Sluttkonklusjon

Det er ikke apparatene med flest funksjoner som er best. Snarere mangler alle favorittene våre den ene eller den andre lydkilden.

Audio Pro blir best i test for den utmerkede lydkvaliteten og supersmidige bluetooth-avspillingen, til tross for at den faktisk mangler internettradio. Logitech Squeezebox har ikke FM-radio og krever spesialprogram for å spille musikk fra nettverket, men har utmerket lyd og morsomme ekstrafunksjoner. Ettersom vi ikke kan dele ut best i test to ganger, ble den beste kjøp til tross for en nesten identisk pris.

Best lyd er det faktisk Tivoli Audio som har, men ettersom den er mange ganger dyrere enn de andre kunne det ikke bli spørsmål om noen utmerkelse. Også Philips låt veldig bra, men falt på prisgunstigheten, mens Terratec har en bra balanse mellom design og pris. Grundig, Jensen, Sangean og Scott har gode funksjoner, men lydkvaliteten er ikke tilstrekkelig bra.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)