NRK Meny
Normal

Torskemunn

En morsom plante med full kontroll på egen formering.

Bjerggata, idyll, Torskemunn
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Torskemunn er en gammel plante som trolig kom til Norge med munkene. Den vokser vilt i naturen, og er særlig å finne i områder hvor det tidligere var klostre.

Planten har nydelige, små, fiolaktige blomster gjennom hele sommeren. Den trives godt i tørr jord, og er en fin bunndekker i områder med mye stein.

Planten er villig og sprer seg lett. Blir det for mye av den er den veldig lett å fjerne.

Torskemunn er også fin å bruke som bunndekker i krukker, fordi den blomstrer så lenge.

Bladene er spiselige. De smaker litt syrlig, og er fine å bruke i en salat.

Torskemunn har full kontroll på frøene sine. Når frøene er modne bøyer den hodet ned, og fester frøet i en sprekk eller lignende.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.