Tornekronen til Bergen

Ein tagg frå Jesu tornekrone som vart oppbevart i Bergen, hamna i København. No vil privathistorisk etterforskar Gunnar Rosenlund ha den tilbake.

Gunnar Rosenlund
Foto: NRK

Sidan starten på 1980-talet har den historieinteresserte Gunnar Rosenlund jakta på ein stor skatt. Ein stor krystall som skal inneholde ei torn frå Jesu tornekrone. I mange år var denne i ei kyrkje i Bergen, men så forsvann den og blei gløymt. Heilt til Rosenlund starta si jakt.

Gunnar Rosenlund har leita etter Jesu tornekrone sidan 1982.

Det starta i 1274. Då fekk Magnus Lagabøte ei gåve frå den franske kongen Fillip den 3. Ein stor sjølvengel som står med ustrakte hender og held på ein krystall. Inni krystallen ligg ein liten kvist, ei torn frå tornekrona til Jesus.

Denne storslåtte gåva gjorde at Magnus Lagabøte bygde ei kykje i Bergen. Apostelkirken. Der blei engelen med krystallen plassert, og der stod han trygt fram til sommaren 1530. Då krevde den danske kongen Fredrik den 1. å få tilsendt alle verdigjenstandane til København, og kyrkja blei riven.

Sølvengelen blei sendt til Danmark. Men kor tok krystallen med torna vegen? Dette spørsmålet har Rosenlund no endeleg funne svaret på.

Gunnar Rosenlund
Foto: NRK

- Krystallen er på nasjonalmuseet i København. Hans største ønske er at den må kome tilbake til Bergen, og da til domkyrkja. Der ligg Magnus Lagabøte gravlagt.

Og etter kraftig og langvarig påtrykk frå Rosenlund gjekk endeleg danskane med på å røntgenfotografere den 17 cm store krystallen. Danskane meinte krystallen var tom, men Rosenlund hadde rett. Det er noko inni krystallen!

- Danskane trur det er metall, men det er torna, seier Rosenlund og peikar på ein spiss gjenstand på røntgenbiletet.

Den ivrige skattejegeren håpar no museet vil ta ut innholdet frå krystallen.

- Der ligg verdens største skatt, seier Rosenlund.

Linkar
Her er krytallen!!!! På nettsida til nasjonalmuseet i København kan du også sjå krystallen Rosenlund meinar inneheld torna: Nasjonalmuseet i København .

Hør: Jesu tornekrone til Bergen 26.10.08

Hør: Om likkledet i Torino

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.