NRK Meny
Normal

Toppidrettsutøvere stadig høyere

Verdens raskeste mann, Usain Bolt, er 28 centimeter høyere enn verdensrekordholderen i 1929.

Usain Bolt
Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

- Jeg er ikke Flash Gordon. Jeg er Lightning Bolt (Lynnedslaget), sa jamaikanske Usain Bolt, da han jogget inn på utrolige 9,69 på 100-meteren under OL i Beijing sommeren 2008.

Og det, til alt overmål, uten å ha knyttet skolissen.

Nå viser en ny forskningsartikkel, som publiseres fredag i Journal of Experimental Biology, at toppidressutøvere blir stadig tyngre og høyere.

Langt tyngre og høyere enn befolkningen ellers.

MELD DEG PÅ HØSTENS BEDRE PULS: Puls-Yngvar søker skjulte idrettstalenter

Vekt og høyde

Mens mannen i gata har blitt 5 centimeter høyere de siste 100 år, har eliteutøvere innen svømming og sprint strukket seg hele 11,4 centimeter i gjennomsnitt.

Som eksempel er verdens raskeste mann Usain Bolt (195,5 centimeter på sokkelesten):

  • 28 centimeter høyere enn verdensrekordholderen i 1929, Eddie Tolan.
  • nær 18 centimeter høyere enn legendariske Jesse Owens, som satte verdensrekord i 1936.
  • 7, 6 centimeter høyere enn Carl Lewis, som stjal 100-meterrekorden i 1987.

Det er ikke bare gjennomsnittshøyden som har økt hos eliteutøverne, men også den totale kroppsmassen.

I det gamle Hellas, de olympiske lekenes vugge, har forskerne beregnet at kroppsvekten var om lag 70 prosent lavere enn i dag.

LES OGSÅ: Prøv Puls-Yngvars treningsdagbok

Vil ha vektklasser

Professor Adrian Bejan ved amerikanske Duke University, som er en av forfatterne bak forskningsartikkelen, spår at utviklingen med stadig høyere og tyngre rekordholdere vil fortsette.

Derfor vil han ha innført vektklasser i sprint, slik tilfellet er i vektløfting, boksing og bryting.

- Å ikke innføre vektklasser er farlig fordi det fører med seg en industri som tar sikte på å utvikle et supermenneske. Jeg tror ikke det er hva samfunnet virkelig trenger, sier Adrian Bejan ved Duke University.

SE NETT-TV: Bedre Puls

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.