NRK Meny
Normal

Tomatene kommer!

Det har gått en uke siden jeg beklaget meg over snøen og i protest mot vinter og kulde gikk i gang med å så frø.

Tomatplanter
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Nå ser det lysere ut! Det drypper og renner fra tak og hage. Våren har meldt sin ankomst og jeg jubler.

I løpet av uken har snømengden sunket betydelig og jeg kan igjen se ut av vinduet. Nå går jeg her og kikker og lurer på om jeg kan få flyttet snøen vekk fra verandaen slik at jeg virkelig kan nyte vårsolen i en lun krok. Foreløpig har jeg besluttet at jeg skal la naturen hjelpe meg, selv om det tar lang tid. Den er tung den snøen som først lå på taket og som er måket ned hit.

Vårsola er en avslørende kraft. Sakte titter det fram ting langs veikanter og i hagen. Toppen av søylegrana mi kikket fram da jeg hentet avisen i morges. Det er en milepæl. Nå får jeg håpe at den ikke har fart ille under vekten av brøytekanten.

Sollyset avslører også at det er en stund siden vinduene fikk seg en vask. De glinser ikke akkurat, kan du si. Striper av skitt og regnvann griner mot meg. Det er snart tid for å ta fram bøtte og vindusnal og fjerne siste rest av vinterrusk fra rutene.

Tomatfrø

Skal bli til deilige tomater!

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

I vinduskarmen er det derimot vakre ting på gang. Det er har altså gått en uke siden jeg sådde tomater og solhatt. Nå kikker allerede tomatspirene fram! Det har gått kjempefort. Nesten for fort... For det er lenge til de kan plantes ut, så her må jeg forsøke å stagge dem litt. Hvis ikke vet jeg at jeg sitter her med lange tynne stilker som ikke kommer til å bli noe vakkert syn.

Mer lys og mindre varme er løsningen, men jeg bor jo i denne stua, så her kan vi ikke ha det så kaldt. Blir ikke mye kos i stillongs og ullgenser inne...

Jeg kikker på naboens drivhus og lurer på om ikke han har plass til en liten potte med tynne tomatspirer.

Er det frekt å spørre om sånt?


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.