Ser du forskjell på billig og dyr biff?

Ingen gjettet riktig da en eksklusiv biff skulle konkurrere mot en billig.

Billig og dyrt kjøtt

Hvilken er billig og hvilken er dyr?

Foto: Torstein Morvik / NRK

Komiker og hobbykokk Robert Stoltenberg tilberedte en billig og en dyr biff under Forbrukerinspektørenes maratonsending for å teste om man kan smake forskjell.

– Jeg vet ikke hvilken av biffene som er billig eller dyr, men jeg har en formening, sier komikeren før testen.

– Synet bedrar

På tallerkenen var det en biff til 469 kroner kiloen og biff til 137 kroner kiloen. Den dyre er altså tre ganger så dyr.

Bifftesterne er Kine Søyland i Norgesgruppen og matforsker Arne Dulsrud ved Oslo Mets senter for forbruksforskning.

Robert Stoltenberg

Robert Stoltenberg lagde både billig og dyr biff i Forbrukerinspektørene.

Foto: Torstein Morvik / NRK

– Kan dere se forskjell på de tilberedte biffene?

– Vi vet at synet bedrar, sier Dulsrud.

– Utseendemessig ser det ut som det er den billige og det er den dyreste, sier Søyland.

Stoltenberg, Dulsrud og Søyland fikk alle tre smake på biffene og de mente at den billigste var den beste.

– Jeg håper vi har hatt uflaks. Det er helt forskjellige produkter, understreker kommunikasjonssjefen i Norgesgruppen.

Hun sier videre at det skal være forskjell på dyr og billig biff.

– Det er ikke alltid det har konsekvenser for smaksopplevelsen. Ved dyre produkter er det gjort en utvelgelse av kjøttet slik at sannsynligheten for en god biffopplevelse er større.

Forbrukerne står overfor vanskelige valg, for man vet ikke alltid om det er kvalitet før man har spist det, forklarer Dulsrud.

– Det er et usikkerhetsmoment ved kjøtt og prisen gir ikke alltid en pekepinn. Ofte kan man la seg lure av emballasje som får produktene til å se ut som de har svært høy kvalitet.

Her kan du se klippet fra Forbrukerinspektørene der de tester dyrt og billig kjøtt.

– Ingen god ordning

Forsker Rune Rødbotten i Nofima sier til NRK at man må teste flere biffer enn to for å konkludere med at billig smaker bedre enn dyrt.

– Kjøtt er et variabelt produkt hvor mange faktorer påvirker smaksopplevelsen. Mørhetsnivå varierer mye mellom forskjellige muskler, men også for samme muskel fra ulike dyr kan forskjellen være stor.

Han forklarer at faktorer som alder og kjønn på dyret, mørningstid og fettmarmorering bestemmer mye for smaksopplevelsen.

– Selv om man gjør alt etter boka, så vil noen av de forventet møre biffene være seige. Det er variasjon, og man må sammenligne flere stykker hvis man vil teste om de billige er like gode som de dyre biffene.

Forskeren medgir at det er vanskelig for forbrukerne å vite hva man skal kjøpe.

– Det er ingen god merkeordning i Norge for hva som er god kvalitet. Iblant annet USA og Australia graderer de kjøttet slik at det blir enklere for forbrukerne. Det opplyses for eksempel om hvor gammelt dyret er og marmoreringsgrad. Men det er dyrt å produsere mørt og godt kjøtt, så det blir et spørsmål om pris.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.