– Trodde aldri jeg skulle bli glad igjen

Kristian ble lammet av sorg da han mistet begge foreldrene sine i kreft i ung alder. Takket være to gode råd fikk han livsgleden tilbake.

Kristian Fjellanger, faren og nevøen

MISTET FAREN: 23 år gammel mistet Kristian Fjellanger moren sin. I fjor mistet han faren sin. Sorgen slo han helt ut. Her sammen med faren og nevøen på den siste ferieturen de hadde sammen.

Foto: Privat

Hvert år dør 40.000 mennesker her i Norge, og flere tusen berøres. Kristian Fjellanger ble foreldreløs i en alder av 37 år.

– Følelsen av å være alene i verden er noen ganger så overveldende at tårene presser på og bena svikter, sier han.

Trodde han var alvorlig syk

Han var bare 23 år da moren hans døde av kreft.

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli glad igjen. Det var så mye jeg ville dele med mamma, sier han.

Kristian Fjellanger

ALENE: Kristian Fjellanger følte seg alene i verden da begge foreldrene døde, men lærte seg noen teknikker for å finne tilbake til gleden i livet.

Foto: Andreas Øverland

Sorgen slo han fullstendig ut, både fysisk og psykisk.

– Jeg ble lammet av sorg og ekstremt trøtt. Jeg brukte lang tid på å gå korte turer, hadde ingen energi i kroppen og var i sjokk. Jeg var forkjølet hele tiden og var helt sikker på at jeg var alvorlig syk.

– Får seg en trøkk

Overlege Inga Dalseth Morgenlie jobber ved Oslo universitetsssykehus, og kjenner godt til symptomene som Kristian forteller om.

– Man kan faktisk dø av sorg. Det er selvsagt svært sjelden at man dør av sorg, men etter tap og sorg har man økt dødlighet.

Inga Dalseth Morgenlie

ØKT DØDELIGHET: Overlege Inga Dalseth Morgenlie sier man har økt dødelighet etter tap og sorg.

Foto: Privat

Hun forklarer at det er samspill mellom det vi føler og det vi opplever rent fysisk, at sorg er en emosjonell respons med både psykologiske og fysiske reaksjoner.

Kristian beskriver noe som er helt naturlig, nemlig skikkelig hjertebank, skjelvinger i kroppen, trykk i brystkassa, pustevansker, blir kvalm og munnen er tørr som sandpapir.

Immunforsvaret blir dårlig og får seg en trøkk, der stresshormoner bombarderer kroppen.

Kristian Fjellanger med faren og nevøen siste sommerferien.

SISTE FERIEN: Kristian Fjellanger er spesielt glad i dette bildet fra den siste sommeren med faren. Her har de nevøen mellom seg.

Foto: Privat

Fråtser i tv-serier

15 år senere dør faren hans, og sorgen rammer på nytt. Denne gangen får Kristian to gode råd av overlege Inga Dalseth Morgenlie: Spis jordbær og gå turer i skogen.

– Man kan jo ikke unngå å smile av et slikt råd, selv om det høres klisjeaktig ut. Men det å ta seg selv i nakken når man helst vil ligge i sengen, hjelper.

Overlegen forklarer at gode rutiner og fysisk aktivitet samtidig som man spiser og drikker sunt, er bra.

I tillegg hadde Kristian enda en måte å komme seg gjennom sorgen på: Fråtsing i tv-serier.

– Jeg sto opp, spiste frokost og så på tv-serier. Da gikk timene. Det er viktig å velge serier som passer humøret og som har mange sesonger, så man kan se episode etter episode uten å tenke så mye.

Nå har Kristian skrevet boken «Sorg, ei lita bok om å være lei seg», som han beskriver som en munter bok om sorg. Han håper hans erfaringer kan bidra til å hjelpe i sorgen.

– Man blir faktisk glad igjen, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.