Hopp til innhold

To kort du bør ha på ferie i Europa

Blir Europeisk helsetrygdkort og forsikringskortet igjen hjemme, kan ferien bli alt annet enn hyggelig.

Europeiske og Helfo

Europeisk helsetrygdkort og forsikringsbevis bør du ha når du skal på ferie i Europa. Forsikringsbevis kan du også ha på app.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Solkrem, pass og badetøy er selvsagt med i kofferten. Men visste du at det er viktig å ha med to kort på reisen til Europa, ifølge Utenriksdepartementets reiseråd?

– Mange tror at de ikke trenger reiseforsikring hvis de har Europeisk helsetrygdkort, eller motsatt. Men du bør faktisk ha begge deler, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.

Dekker ikke transport hjem

Denne forvirringen kan gjøre ferien dyr, utmattende og trist.

– Mange spør oss om de trenger reiseforsikring hvis de har helsetrygdkort i EU/EØS, men det bør du. Skulle noe skje med deg når du er i et EØS-land, så bistår for eksempel ikke norske myndigheter med hjemtransport. Det kan fort blir veldig dyrt, sier han videre.

For å oppklare forskjellen:

Helsetrygdkortet gir deg rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus eller hos behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg. Du har rett til dekning på samme vilkår som landets innbyggere, og du må betale de samme egenandelene som dem.

Reiseforsikringen dekker behandling på privat sykehus eller hos privat lege i tillegg til hjemtransport. Den dekker også slikt som forsinket bagasje på utreise og lommetyverier.

Kan få hasteblankett

– Spania og Hellas troner som vanlig øverst blant skadelandene. Vi ser også at Tyrkia er på vei opp som ferieland for nordmenn igjen, ut fra skadetallene å dømme, sier Clementz.

Strikk rundt finger

Skader du deg på ferie, kan du fort få hjelp hvis du har orden på forsikring og helsetrygdkort.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det er først og fremst europeiske land som det kommer inn skadesaker fra.

– I skoleferiene merker vi at det er familien som er på tur. Ørebetennelser hos barn som bader mye og med kald aircondition på rommet, er en klassiker i sommerferien sammen med vannkopper.

Marianne Storemyr, fagansvarlig for Europeisk helsetrygdkort hos veiledningstjenesten 800HELSE i Helfo, sier at bare i juni i år bestilte 265.000 nordmenn kortet.

– Dersom man ikke har med deg kortet, kan man ringe veiledningstelefonen vår. Helfo kan da utstede en papirversjon av kortet (hasteblankett), som kan sendes direkte til offentlig behandler/sykehus i EU/EØS hvor innringer befinner seg, sier Storemyr.

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet. Kortet kan du bestille på nettsiden til helsenorge.no, forklarer hun.

Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn.

Hun forteller at de mottar alle slags henvendelser om sommeren.

– Alt fra forkjølelser, nyrestein, blindtarm, bilulykker, ørebetennelse og så videre.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)