To buksestørrelser ned før ferien

Tv-trener Yngvar Andersen har oppskriften som får bikinien til å passe, og som gir deg energi i ferien. – Det kan skje mye med kroppen, og ikke minst hodet på fire uker, sier supermannen.

Yngvar Andersen

– Vi har laget en så enkel pakke som mulig, som samtidig virker. Du trenger ikke vente på motivasjonen, bare følg oppskriften, sier Yngvar Andersen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Gruer du deg til å vise deg i bikini og badebukse i sommer? Fortsatt er det en måneds tid til de fleste starter ferie i juli. Og det er faktisk mulig å få shortsen til å sitte litt bedre på bare fire uker, uten at du må gå på helsefarlig diett eller skummelt pulver.

Styrketrening for ryggen

Yngvar har trent vanlige folk på tv i mange år.

Foto: Anders Leines, NRK
Valk

Mange har noen centimeter rundt livet de gjerne skulle vært kvitt før ferien.

Foto: ScanStockPhoto
Video Første treningsøkt for To ned-deltakerne

Stein Viggos første treningsøkt, da han var med i To buksestørrelser ned-programmet.

Foto: Nyhetsspiller
Yngvar Andersen

Her er Yngvar og Stein Viggo etter at alle deltakerne hadde klart å gå ned to buksestørrelser på fire uker i 2011.

Foto: Karina Jørgensen

– Dette er jo en strålende tid å starte og trene på. Hvis man er i dårlig form og har gjort lite før, skjer det mye med kroppen på en måned, sier Yngvar Andersen til NRK.no.

Andersen har vært treningsekspert i NRK-programmet Puls i flere år. Han har utviklet en egen oppskrift på nettopp å gå to buksestørrelser ned – på kun fire uker.

– Særlig magen er det godt mulig å gjøre mindre på en måned, hvis du har litt ekstra der. Det er lurt å ha midjemål som fokus, og ikke vekt, mener tv-treneren.

Magefettet er også ekstra farlig, så smultringen rundt magen er det ikke bare kosmetiske grunner til å bli kvitt.

– Vi har laget en pakke som virker

For ett og to år siden viste deltakerne på tv at Andersens teorier fungerer.

– Vi har laget en så enkel pakke som mulig, som samtidig virker. Du trenger ikke vente på motivasjonen, bare følg oppskriften, sier Yngvar.

Yngvars formel går ut på at du gjennomfører fire skikkelige treningsøkter hver uke. Treningsøktene består av to styrkeøkter, en intervalløkt og en time langkjøring. I tillegg skal du få til minst to timers hverdagsmosjon i løpet av uka, som for eksempel gå til jobben, ta trappa eller følge barna til skolen.

Når det gjelder kosthold, er det viktigste at du spiser godteri og det opplagt usunne kun på lørdag.

Stein Viggo gikk ned to buksestørrelser

Stein Viggo Sagvolden var en av deltakerne i Yngvars program i 2011, og han gikk virkelig ned to buksestørrelser på en måned. Midjemålet hans ble redusert fra 13 cm, fra 122 til 109 cm - på fire uker!

– Det var slitsomt, det er klart. Men det er ingen tvil om at dette er et opplegg alle kan følge, og klare. Man får raskt resultat, og det er moro når gamle bukser plutselig passer igjen, forteller Sagvolden til NRK.no.

Han var flink, og fortsatte å trene også etter tv-serien. Men Stein Viggo har gått litt opp igjen nå.

– Jeg prøver fortsatt å holde treningen i gang, men det har krøpet på noen flere kilo. Men jeg er langt unna der jeg var da tv-programmet startet, forteller han.

– Sklir ut i ferien

Særlig i ferier har hverdagsmosjonisten fått erfare at det er vanskelig å holde på treningsrutinene.

– Ferier har blitt en aha-opplevelse for meg. Spesielt den første ferien etter at jeg var med i tv-programmet, så slet jeg med å komme inn i rutinene igjen etterpå. Det er lett å kose seg for mye i ferien, med god mat og drikke, sier Sagvolden.

Han er absolutt ikke alene om å merke at rutinene sklir ut i ferien.

– Min anbefaling er å ikke trene på morgenen i ferien, for da føler man lett at man kan spise og drikke mye utover dagen – siden man har trent. Ta heller treningsøkten om kvelden, råder Stein Viggo.

Å drikke alkohol er en slanketabbe som ødelegger for mange. Her kan du sjekke hva slags drikke som inneholder færrest kalorier.

Trenings-Yngvar kjenner godt til at det er vanlig at treningsrutinene blir ødelagt i ferien.

– Men husk at man jo god tid til å trene i ferien også. Et fint mentalt triks kan være å se for seg jobbstart i august – enten som sprek og energisk, eller daff og utrent, mener eksperten.

– Bare gjør det!

– Hva kan man IKKE forvente å få til nå på en måned før ferien?

– Er du utrent med endel mage, kan du selvfølgelig ikke forvente å få kroppen til toppidrettsutøver. Men jeg mener at mye kan gjøres på en måned, og det er verdt å sette i gang – både nå og etter ferien. Det aller viktigste man kan oppnå med en måned på denne måten, er selvsagt å fortsette med de gode vanene.

For mange er juni fylt med mye sosialt, og avslutninger både her og der.

– For deg som er ekstra travel i juni, så husk på at det hjelper med kortere økter mellom slagene også. Litt er bedre enn ingenting, mener tv-treneren.

Og rådet fra Yngvar både før og nå er klart:

Bare gjør det! (Eller "berre gjer det!", som Yngvar sier på sin Luster-dialekt)

– Det er ikke stas hele tida. Men det kan jeg garantere alle som begynner å trene: En gang i framtida blir det gøy å trene, bare man ikke gir seg, sier treningsguruen.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)