Hopp til innhold

To av tre nøyer seg med å dra ut støpslene

I stedet for å sikre boligen mot lynnedslag, nøyer de fleste seg med å dra ut støpslene før de reiser på ferie.

Drar ut støpsel

67 prosent av oss drar ut støpsler til pc og tv før ferien. Langt færre bruker overspenningsvern og pluggvern, viser ny undersøkelse.

Foto: Tor Risberg / NRK

Høysesongen for lynnedslag er underveis. For å beskytte følsom elektronikk, har to av tre nordmenn gjort det til en vane å dra ut støpsler og signalkabler til pc og tv før ferien.

Overspenningsvern

Rødfargen betyr at dette overspenningsvernet bør kontrolleres.

Foto: EFA Elektro AS

– Vel og bra, men langt fra nok for å unngå skader, sier seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

– Det skumleste er når lynnedslag skader elanlegget uten at man merker det. Senskader kan forårsake brann, sier han til NRK.no.

Bare fire av ti har installert overspenningsvern i boligens sikringsskap, viser en landsdekkende undersøkelse som Opinion Perduco har gjennomført for forsikringsselskapet.

Selv om du ikke har noen garanti, skal slikt utstyr eliminere eller redusere skadene hvis lynet slår ned ved eller i huset.

Overspenningsvern er minst vanlig hos yngre boligeiere. Kun 22 prosent av dem under 30 år har denne typen utstyr. Blant dem over 40 er tallet dobbelt så høyt.

– Strøm er som vann

Thomas Nilsen

Bare små endringer i spenningen kan ødelegge pc og flatskjerm, sier Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Foto: KLP

– Strøm er som vann. Hvis man demmer opp ett sted, har det en lei tendens til å finne en annen vei. Derfor er både overspenningsvern og pluggvern viktig for å forebygge lynskader, sier Nilsen.

Overspenningsvernet skal installeres i sikringsskapet av elektriker, og bør være FG-godkjent.

Pluggvernet, også kalt mellomvern og finvern, består av en liten boks du kan kjøpe i butikken og sette direkte inn i stikkontakten ved hvert enkelt apparat.

Men fortsatt er pluggvern lite brukt. Undersøkelsen viser at bare 11 prosent har dette i stikkontakten.

– Sikringsskapet er det viktigste. Men selv om overspenningsvernet tar mye av spenningen fra lynnedslaget, vil restspenninger fortsette videre inn i systemet. Derfor er det lurt å ha flere typer vern slik at apparatene dine blir best mulig beskyttet, sier Nilsen.

Les også: Påbyr komfyrvakt på kjøkkenet

Data og tv mest utsatt

Nilsen minner om at skader fra lynnedslag ikke bare handler om materielle verdier.

– Hvis datamaskinen blir slått ut, risikerer du å miste familiealbumet og kontrollen over personlig økonomi, sier han.

I fjor meldte Finans Norge om rekordstore erstatninger etter lynnedslag.

Frank Dahlslett

65 prosent av lynene slår ned i bakken. Resten går fra sky til sky, forteller SINTEF-forsker Frank Dahlslett.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Hvert år registreres det gjennomsnittlig 120.000 lyn i Norge. To av tre slår ned på bakken.

– Men i fjor var tallet hele 590.000 lyn. Da ble det rapportert om skader for mer enn 200 millioner kroner, sier Frank Dahlslett til NRK.no. Han er forsker hos SINTEF.

– Aktiviteten er alltid størst i juli, som har omtrent halvparten av lynnedslagene. August og juni er også aktive lynperioder, sier Dahlslett.

Thomas Nilsen forteller at elektronisk utstyr som pc og flatskjerm har mye lavere driftsspenning enn annet utstyr i huset, som for eksempel hvitevarer.

– Bare små endringer i spenningen kan ødelegge apparatene. Derfor er overspenningsvern og tilsvarende sikringsutstyr en lur investering, mener han.