Tjuvstart på bjørkepollensesongen

Klør det i nese og øyne? Selv om det ifølge bjørkepollenvarselet er null spredning, kan du faktisk ha symptomer allerede nå. Såkalt Salix kan ha skylden for det.

Barn snyter nesa

Atsjooo! Når det grønnes ute, får mange nordmenn store plager på grunn av allergi.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ekspertene i Norges Astma-og Allergiforbund ( NAAF ) har beregnet at bjørkepollenspredningen i år vil starte cirka 25. april, altså neste helg. Men NAAF har blitt kontaktet av flere som har symptomer allerede.

Hallvard Ramfjord

Hallvard Ramfjord er pollenanalytiker.

Foto: NAAF

- Ofte er det slik at de som er allergiske mot bjørk også er allergiske mot andre ting. Hvis man har symptomer akkurat nå, er det mest sannsynlig Salix, sier Rose Lyngra, rådgiver i NAAF, til NRK.no.

Synderen salix

Salix, hva er det? Jo, en fellesbetegnelse for selje, pil og vier. Og sesongen for salixallergi starter gjerne en ukes tid før bjørka, altså allerede nå. Selv om det ikke er registrert i pollenvarslingen ennå.

- Salixspredning gir symptomer hos en av fem bjørkepollenallergikere. Derfor er det ikke rart at mange kjenner symptomer nå, sier Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker i NAAF, til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

La gåsungene bli ute

Pollen fra Salix sprer seg i luften og via insekter. Og kanskje uten at du vet det, har du tatt synderen med deg inn i huset.

- Gåsunger er det særlig dumt å ta med innendørs. For blomstene fra Salix-produserende trær og busker er vanligst kjent som gåsunger eller kattelabber, forteller Ramfjord.

Gåsunger på piletrær ved Gløshaugen

Blomstene fra Salix-produserende trær og busker er vanligst kjent som gåsunger eller kattelabber.

Foto: Tor Beisvåg

Nærmere 1 million nordmenn er pollenallergikere, de fleste av disse er allergiske mot bjørk. Så få legen til å teste om du er allergisk mot Salix også.

Farlig vind

En annen grunn til at du kan kjenne bjørkepollensymptomer allerede nå, er vind. For vind fra land der pollenspredningen allerede har startet, kan bringe med seg pollen til nesen og øynene dine.

Pollenvarselet for Sverige viser at bjørkepollenspredningen i Gøteborgområdet så vidt starter i morgen.

Og ekspertene er enige om bjørkepollenspredningen fortsatt braker løs rundt den 25.april, til tross for en kald vinter.

- Det kommer an på været de neste dagene akkurat når bjørka spretter, men det vil bli i dagene rundt den 25. april, sier Rose Lyngra.

Start med tabletter nå

Pollen fra bjørk

Herlig, herlig...men akk så besværlig.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Vet du at du ikke tåler bjørkepollen, bør du være i gang med å ta tabletter nå.

- Man skal begynne med tabletter senest en uke før spredning, for å få full effekt av medisinene, opplyser Lyngra i NAAF.

NAAF anbefaler ikke kortisonsprøyter ved pollenallergi, unntatt i situasjoner der det er behov for rask behandling av alvorlige symptomer. Dersom man ikke kommer i mål med vanlige medisiner (tabletter, nesespray og øyedråper), er anbefalingen fra NAAF at man forsøker vaksinering.

Les også: Bjørkepollen rett rundt hjørnet

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)