NRK Meny
Normal

Tisser veldig ofte

Hvorfor må noen veldig ofte på do?

barn med foreldre
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Spørsmål

Vår femåring går veldig ofte på toalettet, gjerne fire til åtte ganger i timen.

Urinprøver er tatt med jevne mellomrom, med negativt resultat. Dyrkning av urin viser ingen oppvekst av bakterier.

Hun er i god form og klager noen få ganger på magevondt etter måltider.

Hva kan det være?

LES OGSÅ: Spiste is – tisset blått

Jørgen svarer

Blærefunksjonen er styrt av mange faktorer. Den styres av strekk på blæreveggen og denne mekanismen kan være oversensitiv.

Med andre ord så vil man ha følelsen av å skulle late vannet, selv ved små mengder urin i blæren. Nervestyringen til en femåring er ikke finstyrt og den er nok ikke fullmodnet ennå.

Jeg syntes allikevel at  fire-fem ganger i timen er eksessivt og bør sees nærmere på. Noe farlig er jeg trygg på at det ikke er.

Jeg ville gjerne vite om han er tørr om natten? Er han forstoppet? Har han det bra allment? Har han det bra med lekekamerater? Har han noen gang hatt urinveisinfeksjoner? Har han prøvd Minirin nesespray? Er han allergisk? Drikker han veldig mye? Mye sukkerholdige produkter (virker vanndrivende)? Er urinen veldig lys?

Jeg ville nok sendt han til en barnelege med interesse for dette feltet, for å passe på at han ikke får dette som problem i skolealder.

  

Hilsen

Jørgen Skavlan

Spesialist i allmennmedisin

Les alle svarene fra Jørgen Skavlan her

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.