NRK Meny
Normal

Tilbyr smuglervarer til én krone

Du kan antageligvis bare drømme om å gjøre et kupp når Tollvesenet starter sin nettauksjon mandag.

Tollbeslag

Bildekk, smykker, kamera, barnevogner, klokker og et vannklosett er balnt belagene Tollvesenet auksjonerer bort neste uke.

Foto: Tollvesenet/montasje

Hvert år gjør Tollvesenet haugevis med beslag ved grenseovergangene. Når Tollvesenet har samlet opp en god mengde beslag, gjør seg klare til auksjon, slik at de kan kvitte seg med lageret sitt.

Tollregionen Østlandet samarbeider med nettauksjonen QXL.no, og fra mandag morgen til fredag ettermiddag neste uke kan du være med på å by på beslagene.

Varer for mange tusen kroner blir lagt ut til en utropspris på én krone – en pris du dessverre bare kan drømme om å få tilslag på.

– Ingen auksjoner har noen gang blitt solgt for tilnærmet utropspris. Det blir alltid budkrig på disse auksjonene, innrømmer administrasjonssjef Thomas Johansen i QXL.no.

Sjekk hvilke varer du kan by på her: Tollauksjon høsten 2012.

– Overprisede varer

Tollvesenet opplyser at 62 såkalte «utrop» blir tilgjengelige mandag. Disse utropene kan bestå av én eller flere varer. Tollvesenet har anslått verdien av de forskjellige varene, men ønsker ikke å gå ut med noen sum.

Selv om det er godt mulig å gjøre et eller annet kupp neste uke, er det ikke sjelden at folk lar seg rive med og bli litt for ivrig for sin egen lommebok.

– Det er populært, og det hender fra tid til annen at enkelte varer blir auksjonert bort til overpris. Det blander vi oss ikke i, vi lar markedet styre, sier seniorrådgiver Jan Erik Hærum i Tollvesenets region øst.

Blant varene som blir auksjonert bort på mandag finner vi alt fra byggevarer til tv-er og sofaer.

– Vi har også fått inn en del bilmotorer denne gangen, sier Hærum og forteller videre om et av de mer uvanlige salgsobjektene som auksjoneres bort denne gangen.

– Det mest spesielle vi har denne gangen er et stort parti med kopieringspapir. Vi har 20 paller med 100.000 ark hver, sier Hærum.

Rask hoderegning gir oss dermed 2 millioner A4-ark til en utropspris på 1 krone. Noen som føler seg fristet?

Må hentes selv

Det er én ting du bør vite før du legger inn bud neste uke. Vinner du en budrunde, kan du bare glemme å få varen tilsendt. Varen må du hente selv.

Hvor du kan hente varen avhenger av hvor den ble beslaglagt.

De aller fleste varene som er med i auksjonen kan hentes ved tollstasjonen ved Svinesund - men ikke alle,

– Noen av varene må bli hentet ved tollstasjonen i Ørje, i tillegg er det et par kameraer som må hentes i Trondheim, sier Hærum.

Varene som er til auksjon skal være tydelig merket med sted for henting.

Har du angrerett?

Angrerettloven gir deg som forbruker mulighet til å angre innen fjorten dager hvis du kjøper utenfor fast utsalgssted, men salg på vanlig auksjon er unntatt fra loven.

Det betyr at når du vanligvis kjøper noe gjennom en nettauksjon, får du ingen mulighet til å angre kjøpet. Men det finnes ett unntak:

Om du kjøper fra næringsdrivende via en internettauksjon, og det er snakk om nye varer, har du likevel angrerett, ifølge Forbrukerrådet.

QXL definerer Tollvesenet som en næringsdrivende, og sier du kan benytte deg av angreretten i dette tilfellet.

– Tollvesenet er registrert som næringsdrivende og dermed følger denne auksjonen kjøpsloven som gir kjøperen 14 dagers angrerett, sier Thomas Johansen i QXL.no.

Her er Forbrukerrådets fire generelle tips til kjøp via nettauksjoner:

  • Du har ikke angrerett – kun på nye varer kjøpt av en næringsdrivende på TV/Radio og nettauksjon
  • Undersøk varene før du byr
  • Sjekk hvem som er selger
  • Ved nettauksjon: Ikke send penger før du har fått produktet

Les mer om angrerettloven.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.