Til krig mot stinkende svette

Frykten for svette er i seg selv årsak til mer svette.

Jente, dame
Foto: ScanStockPhoto

Svette er naturlig - og i noen situasjoner er det ikke til å unngå. På treningen siler svetten og i solsteiken opplever de fleste å bli varme og klamme.

Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på.

Svetteringer er kjipt

Men i andre situasjoner er svetten både plagsom og sjenerende - for klamme hender og svetteringer under armene er ikke alltid like sjarmerende.

Og ironisk nok, frykten for svette er i seg selv årsak til mer svette. Marerittet er når svetten begynner å lukte.

- Hvis du er flink til å barbere eller vokse vekk hår, får lukten mindre feste. Da unngår du også at håret avgir varme som øker svetten, sier hudpleier Elisabeth Lein Oksvik til bladet Puls.

Antiperspirant hjelper

Det er også vesentlig å finne en god deodorant, og gjerne en antiperspirant. Den vil i tillegg til å fjerne svettelukt, lukke porer og demed redusere svettemengden.

Et annet råd er å bruke talkum, som absorberer fukt og reduserer følelsen av å svette.

Dessuten kan du prøve å fjerne døde hudceller i armhulen ved å skrubbe huden der med peelingkrem tre ganger i uken.

- Bytt underbukse

På sommeren kan det være lurt å bruke lette klær av stoffer som "puster". Naturlige materialer som bomull absorberer svetten, og gjør at den fordunster raskere. Unngå også tettsittende klær.

Når du er varm og småsvett, kan du kjøle deg ned ved å la kaldt vann renne over håndleddet. Du oppnår også samme kjøle-effekten ved å legge et vått håndkle rundt halsen noen minutter. 

Ellers er det viktig med god hygiene. Vask armhulene og skrittet hver dag, og bytt klær når du har svettet. Sluntrer du med dette, vil svetten samle seg og gi sterk lukt.

LES OGSÅ: Visste du dette om bh-en?

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)