Hopp til innhold

Til krig mot dårlig ånde

Dårlig ånde forsurer livet.

Hvite tenner
Foto: ScanStockPhoto

Dårlig ånde kan være grusomt plagsomt for både den som har det og for omgivelsene. Det kan gå ut over selvtillit og forhold til andre mennesker.

Men heldigvis finnes det enkle grep du kan gjøre for å få bukt med problemet.

Tungen er kilden

Rundt 80-90 prosent av de som sliter regelmessig med dårlig ånde, ligger årsaken til problemet i munnhulen, ifølge Alix Young Vik ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Nye matvaner truer tennene

Tungen er en viktig kilde til bakteriene som danner de illeluktende gassene. Derfor er tannhygiene viktig - og du bør pusse både tenner og tunge jevnlig.

Det kan være smart å investere i en tungeskraper, for den gjør det ofte lettere å rense bort bakteriene fra tungen.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

tannbørste, tannlege

Puss både tenner og tunge!

Foto: ScanStockPhoto

Spytt renser

Plages du med dårlig ånde, gjør du smart i å spise regelmessig.

Og det er spesielt viktig å få i seg frokost, slik at spyttproduksjonen stimuleres og settes i gang. For på natten går denne produksjonen mer eller mindre i dvale.

Spyttet renser munnhulen og løser opp de stinkende gassene. I tillegg er spyttet med på å dempe bakterieveksten.

Samtidig er det noen mattyper som kan forsterke problemet med dårlig ånde. Alkohol og kaffe er eksempler på det - for de har en vanndrivende effekt.

Faktisk er det slik at alt som gjør munnen tørr kan bidra til dårlig ånde. Et godt tips er derfor å drikke vann regelmessig gjennom hele dagen.

Bli kvitt lukten

Det finnes mange produkter på markedet som skal hjelpe mot dårlig ånde, men mange av disse skjuler dessverre bare lukten.

Men det er mulig å få tak i både tannpasta, munnskyllemiddel og tabletter som inneholder sink - som gjør litt mer enn å bare kamuflere lukten. Sink binder nemlig opp svovelet i molekyler som ikke lukter.

LES OGSÅ: Færre går til tannlegen

Dessuten kan munnskyllevann som inneholder klorheksidin virke hemmende på bakterier. Men munnskyllevannet bør ikke brukes over lengre tid, fordi det misfarger tennene.

På kort sikt kan du prøve å tygge sukkerfri tyggis eller suge på en sukkerfri pastill for å få i gang spyttproduksjonen.

LES OGSÅ: Munnbakterier sprer seg i kroppen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)