Det er fylkesmennene som gir tillatelse til askespredning etter kremasjon. Et grunnkrav er at avdøde selv har ønsket at asken skal spres.

Hvis avdøde har ønsket at asken skal spres på åpent hav, er det mulig. Men Fylkesmannen må gi tillatelse. Foto: Terje Ringen, Scanpix
Tidligere måtte det foreligge et skriftlig ønske, men etter den nye Gravferdsloven er det nok at de gjenlevende kan bevitne at dette var avdødes eget ønske.
Ett unntak er det imidlertid. Det kan gis tillatelse til askespredning etter barn når nærmeste etterlatte ønsker det.
Den som ønsker at asken skal spres for vinden, kan få søknaden innvilget allerede før sin død, men de pårørende må i noen tilfeller søke på nytt slik at stedet for askespredningen igjen kan godkjennes.
På øde sted
For asken kan ikke spres hvor som helst. Det heter seg at det ikke skal være i nærheten av bebyggelse, eller der begyggelse kan forventes i framtida. Spredning av aske i egen have eller utenfor hytta er altså ikke tillatt.
Som hovedregel bør det skje på åpent hav eller på høyfjellet, men her har fylkesmennene blitt mer lempelige.
I Oslo-området kan for eksempel asken spres midt ute i Oslofjorden eller i et øde skogsområde.
Klar økning
De fylkesmennene vi har vært i kontakt med kan fortelle om en klar økning i antall henveldelser om slike saker. Hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus har det de siste tre årene vært en firedobling i behandling av slike saker. Og hver gang askespredning blir omtalt i mediene, øker antall søknader.